Camera Deputaților și Senatul au plen reunit, luni, de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban II, scrie Gazeta de Sud.
PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la ședință, în timp ce parlamentarii liberali vor fi prezenți în sală, însă nu vor vota. Pentru PNL, scenariul alegerilor anticipate pare tot mai îndepărtat, în condițiile în care cel mai probabil ședința de plen va fi amânată astăzi din lipsa cvorumului, PSD încercând să amâne votul pentru luna martie.
Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea Guvernului Orban II să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari, astfel încât să se asigure cvorumul necesar şedinţelor comune.
PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că parlamentarii nu vor participa la şedinţă.
„Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat”, declara liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
Şi liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii partidului nu vor să participe la „ceea ce este o piesă de teatru de prost gust”.
Tot astăzi, CCR decide dacă desemnarea lui Orban din nou premier este constituțională
Tot astăzi, Curtea Constituțională dezbate sesizarea sesizarea președinților Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, privind desemnarea lui Ludovic Orban premier, pentru a doua oară, de către președintele Klaus Iohannis.
Președinții Parlamentului arată în sesizarea trimisă Curții Constituționale privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier că șeful statului își exercită discreționar și abuziv atribuțiile, astfel că este invocat un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament.
În cererea către CCR, Ciolacu invocă un conflict juridic de natură constituțională între președintele Iohannis, care are atribuția de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, și Parlament, care are atribuția de a da votul de încredere asupra programului și întregii liste a Guvernului și de a retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.