Corespondenți ai agențiilor străine de presă aflați deja în Lituania confirmă știrile ce au circulat în ultimele zile potrivit cărora Alianța Atlantică a transformat Vilnius într-o fortăreață apărată de armamentul cel mai modern și eficient posibil, capabil să-i protejeze pe președintele Joe Biden și pe ceilalți înalți responsabili politici din țările membre ce se reunesc în zilele de 11 și 12 iulie într-un oraș situat… la doar 32 km de frontiera cu Belarus, aliatul fidel al Moscovei și la doar 151 km de teritoriul Rusiei. Reuters relatează că 16 țări membre ale NATO au trimis, în total, o mie de militari pentru securizarea summitului NATO. Numeroase țări membre au furnizat de asemenea sisteme avansate de apărare aeriană, de care țările baltice nu dispun. «Ar fi mai mult decât lipsă de responsabilitate dacă nu am avea spațiul nostru aerian protejat atunci când Joe Biden și liderii a 40 de țări se vor afla la Vilnius», a declarat pentru Reuters Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei.
Așa cum se știe, țările baltice (Lituania, Estonia și Letonia), actualmente membre ale Alianței Atlantice și membre ale Uniunii Europene începând din 2004, consacră, toate, peste 2% din PIB bugetului Apărării, o cotă superioară comparativ cu cea mai mare parte a aliaților lor din NATO. Or, pentru regiunea care regrupează o populație de circa 6 milioane de persoane, un așa mare efort este totuși insuficient pentru finanțarea trupelor importante și pentru a investi în proprii avioane de vânătoare sau sisteme avansate de apărare aeriană.
Germania a desfășurat 12 lansatoare de rachete Patriot, utilizate pentru interceptarea rachetelor balistice și de croazieră sau a avioanelor militare.Spania a adus un sistem de apărare aeriană NASAMAS și Franța vehicule Caesar echipate cu sisteme de artilerie. Franța, Finlanda și Danemarca sunt în curs de a instala de asemenea aparate militare în Lituania, în timp ce Regatul Unit și Franța furnizează și sisteme anti-drone. Polonia și Germania au trimis militari specializați în operațiuni speciale susținute de elicoptere. Alte țări trimit echipamente pentru a face față unui război chimic, biologic, radiologic sau nuclear.
Vilnius se gândește și la perioada post-summit
Pentru președintele lituanian, amploarea acestor eforturi comune pentru garantarea securității spațiului aerian în timpul summitului demonstrează că NATO trebue să instaleze de urgență sisteme permanente de apărare aeriană în țările baltice. «Noi, a declarat Gitanas Nauseda jurnaliștilor, ne gândim la ceea ce se va întâmpla după summit și vom lucra cu aliații pentru crearea unei forțe de rotație pentru o protecție aeriană permanentă». În satele apropiate frontierei cu Belarus, mai mulți locuitori au declarat Reuters că se simt în securitate, în ciuda ofertei Minskului de a primi pe teritoriul Belarus grupurile paramilitare Wagner, considerând că Lituania nu este singură, ci membră a NATO.
La aeroportul din Vilnius sunt vizibile opt lansatoare de rachete operate de germani, stabilite să acționeze în direcția Kaliningrad, în Rusia. Alte două sunt dispuse în direcția Belarus. Toate aceste echipamente sunt operaționale începând de vinerea trecută. Lituania și-a triplat de asemenea numărul polițiștilor de frontieră de la limitele granițelor sale cu Belarus și Rusia, sprijiniți de ofițeri din Letonia și Polonia. Aceste două țări au trimis polițiști pentru a ajuta Vilnius la patrulare și a preveni riscul unor «provocări», a declarat șeful gărzilor de frontieră ale Lituaniei, Rustamas Liubajevas. S-au reintrodus controale de frontieră între Lituania pe de o parte și Polonia și Letonia pe de altă parte, pentru perioada summitului NATO. Centrul Vilniusului va fi păzit în perioada summitului și primarul său i-a sfătuit pe cetățeni să-și ia concedii pentru a se deplasa în afara aglomerației, pentru a evita inevitabilele dificultăți de deplasare.