Orban a pierdut alegeri epocale

FIDESZ, partidul național-conservator al lui Orban, a fost învins la scrutinul din Budapesta de către opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga, coform rezultatelor parțiale.

Aceasta este cea mai dură înfrângere politică a lui Viktor Orban în ultimii zece ani, de când controlează scena politică din Ungaria.

După numărarea a 62% dintre buletinele de vot, opozantul Gergely Karacsony a obținut 50,1% dintre voturi, în timp ce actualul primar Istvan Tarlos, susținut de FIDESZ, și care este în funcție, la fel ca Orban, din 2010, a obținut doar 44,8%, potrivit hotnews.ro.

Tarlos l-a sunat deja pe adversarul său să îl felicite, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al lui Karacsony.

Potrivit rezultatelor parțiale de duminică seară, opoziția conduce în mai multe orașe mari ale țării, în timp ce FIDESZ ar trebui să își păstreze un număr mare de orașe mici.

Opoziția conduce, potrivit acestor rezultate, în Salgótarján, Szeged, Hódmezővásárhely, Eger, Miskolc, Érd, Tatabánya, Dunaújváros, Pécs, Szombathely.

FIDESZ conduce în Sopron, Győr, Veszprém, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Székesfehérvár și Békéscsaba.

Pentru acest scrutin local, cucerirea capitalei a fost obiectivul cel mai ambitios al adversarilor lui Viktor Orban, liderul al cărui partid a dominat scena politică a Ungariei timp de 10 ani.

Opoziția a vrut să arate că premierul Orban, la putere din 2010 și reales pentru a treia oară consecutivă în primăvara lui 2018, nu este imbatabil.

Victoria lui Gergely Karacsony reprezintă primul succes semnificativ al opoziției ungare și prima înfrângere electorală a lui Viktor Orban într-un deceniu.

Aproximativ 8 milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales duminică pentru următorii 5 ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW