În pofida extinderii măsurilor de protecție socială în perioada crizei Covid-19, mai bine de 4 miliarde de persoane de pe planetă sunt lipsite totalmente de protecție, arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) dat publicității la 1 septembrie, intitulat „Raportul mondial privind protecția socială 2020-2022 – protecţia socială la răscruce de drumuri, în căutarea unui viitor mai bun”. Răspunsul la pandemie a fost insuficient și eterogen, subliniază raportul menționat, el adâncind prăpastia între țările cu înalt nivel de trai și cele cu venituri mici, fără să permită oferirea unei protecții sociale indispensabile unei ființe umane.
Raportul oferă o privire generală asupra evoluției recente a sistemelor de protecție socială și asupra impactului pandemiei de Covid-19. Potrivit OIM, doar 47% din populația mondială este acoperită efectiv de măcar o prestație de protecție socială, în timp ce 4,1 miliarde de persoane (53%) nu beneficiază de vreo garanție de venit de către sistemul național de protecție socială al țărilor lor. În materie de protecție socială, inegalitățile regionale sunt semnificative. Europa și Asia centrală afișează rate de acoperire cu măsuri de protecție socială cele mai ridicate (84%), urmate de Americi (64,3%), statele arabe (40%) și Africa (17,4%), cu lacune considerabile în materie de protecție socială. „Trebuie să recunoaștem că o protecție socială completă și eficace nu este doar esențială pentru justiția socială și munca decentă, dar ea permite de asemenea crearea unui viitor durabil și rezilient”, a declarat Guy Ryder, director general al OIM, într-un comunicat. „Țările sunt la răscruce de drumuri”, a subliniat Ryder, adăugând că „acesta este momentul critic pentru utilizarea răspunsului la pandemie și pentru construirea unei noi generații de sisteme de drepturi la protecția socială… Protejând populațiile în fața unor viitoare crize, astfel de sisteme conferă lucrătorilor și întreprinderilor securitatea necesară pentru abordarea cu încredere și speranță a multiplelor tranziții ce-i așteaptă”.
Potrivit raportului mai sus menționat, marea majoritate a copiilor nu beneficiază de o reală acoperire de protecție socială. Doar unul din patru copii (26,4%) beneficiază de o prestație de asistență socială. Doar 45% din femeile lumii care au un nou-născut primesc o alocație de maternitate în bani. Numai o persoană grav handicapată din trei (33,5%) primește o pensie de invaliditate. Acoperirea indemnizațiilor de șomaj este încă și mai slabă: doar 18% din muncitori aflați în șomaj sunt efectiv plătiți. Dacă 77,5% dintre persoanele la pensie primesc pensie de bătrânețe sub o formă sau alta, între regiunile planetei, între zonele rurale și cele urbane, între femei și bărbați există disparități majore.”Există o enormă presiune pentru ca țările lumii să opteze pentru asanarea bugetară după cheltuielile masive legate de măsurile luate pentru a răspunde crizei sanitare…Va fi însă extrem de dăunător dacă vor fi tăiate cheltuielile pentru protecția socială, unde trebuie făcute investiții”, a declarat Shahara Razavi, directoarea Departamentului pentru protecția socială a OIM.