Oxfam: Averea miliardarilor a crescut în pandemie mai mult decât într-un deceniu

Criza sanitară a provocat o intensificare a sărăciei, prioritar la cei aflați deja în dificultate înaintea pandemiei. Inegalitățile se adâncesc astăzi mai mult ca niciodată, se arată în ultimul raport al organizației caritative Oxfam consacrat inegalităților în lume, dat publicității luni, 17 ianuarie. Toate datele incluse în raportul respectiv arată că la fiecare 26 ore în lume apare un nou miliardar, confirmând o evoluție fără precedent, respectiv îmbogățirea și mai accentuată a celor bogați, chiar pe fondul nenorocirilor provocate de pandemia de coronavirus cu toate variantele sale. Iar acest lucru a fost posibil grație pandemiei și banilor publici vărsați de guverne și băncile centrale, explică Quentin Parinello, purtătorul de cuvânt al Oxfam Franța. La nivel mondial, primii 10 miliardari ai lumii și-au dublat averile în perioada pandemiei. În acelaşi timp, peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei.

Studiul Oxfam, pregătit pentru a fi publicat înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos, susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări divizează profund lumea în care trăim. Este un fenomen ce are loc nu întâmplător, ci este o alegere: cea a «violenței economice», comisă când opţiunile politice structurale sunt luate în interesul celor mai bogaţi şi mai puternici . Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii raportului Oxfam.

Directoarea executivă a Oxfam Internațional, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important ca acum să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, pentru a readuce acei bani în economia reală și a salva vieţi”… Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi prin reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Forumul de la Davos, programat pentru această săptămână, a fost amânat din cauza pandemiei. Cei mai proeminenţi politicieni se vor reuni în regim video.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. La mine-n Casa Raiului NU va intra in vesnicie decat 1% din miliardarii planetei Pamant.
    In Casa Raiului in care stau, timpul, anii-lumina si legile fizicii sunt suspendate in perioada 2004-2070 leat 7512-7578.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW