Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că, în cursul acestei săptămâni, 1730 militari ucraineni, între care 80 răniți, au părăsit subteranele uzinei siderurgice Azovstal, ultimul punct de rezistență a forțelor ucrainene împotriva ofensivei ucigașe a trupelor ruse la Mariupol. Din aceeași sursă s-a aflat că toți s-au constituit prizonieri. Imagini video preluate de posturi de televiziune îi prezintă pe eroii de la Azovstal cum sunt controlați de soldați ruși înainte de a se urca în autobuze. Răniții sunt aduși pe tărgi sau merg sprijiniți în cârje. Acești militari, relatează ”Le Figaro” citând France Presse, au stat blocați mai multe săptămâni în galeriile subterane ale imensei oțelării Azovstal, devenind un simbol internațional al rezistenței în fața ofensivei ruse. Noul grup de 959 soldați ucraineni care s-au predat miercuri a fost întâmpinat de liderul separatist prorus Denis Puchilin, în opinia căruia în galeriile uzinei mai sunt soldați ucraineni până la circa 2000. Comandanții, a precizat liderul separatist, încă nu s-au predat.
Ceea ce se știe din surse ucrainene, dar și dintr-o declarație recentă a președintelui Zelenski, autoritățile ucrainene se ocupă de organizarea unui schimb de prizonieri. Autoritățile ruse nu sunt însă de acord ca schimbul de prizonieri să-i includă pe toți militarii ucraineni de la Azovstal, susținând că o parte dintre ei sunt neonazişti, care trebuie deferiți justiției drept criminali de război. Unii deputați ruși cer ca aceștia să fie condamnați la moarte.
Pozitia rusilor este corecta, toti cei de la „batalionul Azov” trebuie judecati de tribunalul international. Si militarii ne-azovisti trebuie luati la puricat asa cum si cei rusi sau ceceni vor fi.
De ambele parti s-au savirsit crime de razboi.
Din pacate, principalii vinovati (SUA si NATO) nu intra in discutie.