12.8 C
București
vineri, 23 aprilie

Surpriză: Curtea Constituțională a Germaniei suspendă ratificarea planului de relansare european de 750 miliarde de euro

Curtea Constituțională germană a suspendat vineri, 26 martie, procesul de ratificare a Fondului de relansare europeană în fața impactului pandemiei de coronavirus, fiind invocat un recurs împotriva mecanismului bazat pe o datorie comună europeană. Instanța supremă germană a decis că textul de lege, care tocmai a fost aprobat de către parlamentari, „nu trebuie să fie parafat de către șeful de stat”, în așteptarea unei decizii privind acest recurs, precizează un comunicat al Curții.

Această amânare intervine după ce ambele camere ale parlamentului german au aprobat textul de lege. Există deci riscul încetinirii constituirii fondului dotat cu 750 miliarde de euro, în momentul în care pandemia se prelungește în Europa și continuă să afecteze sever sectoare întregi ale economiei germane.

Intens negociat vara trecută de către „cei 27”, acest mecanism al UE a fost destinat să facă față consecințelor economice ale pandemiei de Covid-19. El se întemeiază pe un mecanism – fără precedent – al datoriei comune a tuturor statelor membre ale UE, iar o parte a banilor va fi vărsată sub formă de subvenții (312,5 miliarde) în special țărilor care au suferit cel mai dur din cauza pandemiei. Ori, tocmai această punere în comun inedită a datoriilor țărilor europene este contestată de inițiatorii recursului la Curtea Constituțională germană.

O decizie urmărită cu mare interes

Extrema dreaptă germană, partidul AfD (Alternativa pentru Germania), și-a anunțat și el intenția de a ataca fondul (de 750 miliarde euro – n.n.) pentru neconstituționalitate. Opozanții la text consideră că Legea fundamentală germană interzice țării să împartă povara datoriei cu alte state. Ei văd aici o politică de „transfer financiar” inacceptabil din partea țărilor considerate corecte sub aspect bugetar către țări percepute ca laxiste. Ca atare, decizia Curții va fi urmărită cu mare interes. Amânarea impusă de Curtea Constituțională este considerată de analiști europeni drept o lovitură dură pentru guvernul german și pentru Angela Merkel. Reamintim că domnia sa a susținut cu mare insistență acest fond, în lupta cu șeful statului francez, Emmanuel Macron, zdrobind un tabu în țara sa.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Iar v-a tras teapa Mercaloaica fa Johanise, fa ? Ziceati c-o sa ploua cu banii nemtesti peste Ro si cand colo CREsTIN-DEMONcrata sultana din Berlin A v-a vandut doar blana ursului din padure la toti frayerii dim UE.

  2. Si … ete-asa, vitele raman fix pe unde li-i locul … adeca in grajd ! Dara … marii boi din tara tot se falesc / cic-ar fi izbandit !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW