Stare de urgență la Washington până în 24 ianuarie, instituită cu aprobarea lui Donald Trump

„Președintele Donald J. Trump a aprobat luni declararea stării de urgență în Washington D.C , începând din 11 până la 24 ianuarie, și a ordonat un ajutor federal pentru susținerea eforturilor necesare în cazul unor situații urgente impuse de a 59-a inaugurare prezidențială”, se spune într-un comunicat al Biroului purtătorului de cuvânt al Casei Albe.
Declararea stării de urgență, precizează comunicatul, autorizează Departamentul Securității Interne și Agenția federală pentru gestionarea situațiilor de urgență să-și coordoneze resursele cu autoritățile de stat și locale și să intervină atunci când Washingtonul se pregătește pentru a face față unei posibile creșteri a violențelor înainte și în timpul preluării funcțiilor oficiale de către Joe Biden.
Măsura este luată după primirea unei scrisori adresate președintelui Trump de primarul Washingtonului, dna Muriel Bowser, care a decretat deja, în circumscripția sa, stare de urgență de 15 zile, la scurt timp după atacarea clădirii Congresului, la 6 ianuarie.
„Având în vedere atacul de la Capitoliu, precum și informațiile ce anunță posibile noi violenţe în perioada inaugurării noului președinte, scrie dna Bowser, administrația mea a reevaluat starea pregătirilor noastre în vederea ceremoniei și a cerut prelungirea sprijinului acordat de Garda Națională din Washington până la 24 ianuarie 2021”. Concluzia dnei primar Bowser a fost că resursele afectate inițial pentru ceremonie sunt insuficiente pentru stabilirea unei atmosfere sigure și securizate pentru a evita acțiuni insurectionale de genul celor de la 6 ianuarie. „Pe baza recentelor evenimente, dar și a evaluării informațiilor, se impune să ne pregătim pentru cazul în care mari grupuri de extremiști antrenați și înarmați sosesc la Washington”, insistă în scrisoarea sa dna primar al Washingtonului.

De precizat de asemenea că dnei primar Bowser i s-au alăturat guvernatorul statului Virginia, Ralph Northam, și guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan (ambele state vecine cu Washington DC), care au cerut populației să stea de-o parte de la evenimentele inaugurale, invocând nu doar violențele din 6 ianuarie, ci și respectarea regulilor impuse de pandemia de coronavirus, într-o evoluție gravă în Statele Unite.

FBI a avertizat că există informații despre existența unor planuri de organizare a unor manifestații – în perioada 16-20 ianuarie – în capitalele celor 50 state americane și între 17 și 20 ianuarie, din nou la Washington.

Foto: By AFGE – File:Muriel Bowser AFGE 2015.jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45560884

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW