Pandemia de Covid-19 a multiplicat de șase ori foametea

Foametea este una dintre consecințele cele mai grave ale pandemiei de Covid-19. Potrivit unui nou raport al organizației neguvernamentale Oxfam, dat publicității la 9 iulie anul acesta, numărul persoanelor ce suferă de foame în lume s-a multiplicat de șase ori de la începutul pandemiei până în acest moment. La ora actuală, în lume, la fiecare minut mor șapte persoane din cauza foamei. Motiv pentru care Oxfam declanșează cu forță alarma. Numărul persoanelor ce trăiesc în condiții de foamete a atins peste 520 000. Între cauzele acestei situații, Oxfam evocă “cei trei C”, respectiv conflictele, Covid-19 și criza climatică. Pandemia și carantinarea au determinat o încetinire a activităților economice și au provocat șomajul de masă. La aceasta s-au adăugat închiderea frontierelor care continuă să perturbe aprovizionarea unor țări. Toate aceste fenomene au provocat o creștere cu 40% a prețurilor la produsele alimentare în ultimul an, practic o inflație importantă, nemaicunoscută în ultimul deceniu.

Situație preocupantă în Sahel

Oxfam este preocupată în mod deosebit de zonele cele mai lovite de conflicte, cum este cazul celor din Burkina Faso sau din nordul Nigeriei. Escaladarea violențelor din bazinul lacului din Ciad a obligat să ia calea refugiului peste 5 milioane de persoane. Regiunea Sahel este la ora actuală victima uneia dintre cele mai grave crize alimentare, unde circa 1,6 milioane de copii suferă de malnutriție. Inundațiile ce au lovit zona de peste două ori în ultimii cinci ani au distrus locuințe și au nimicit pur și simplu culturile și cirezile de animale ale aproape două milioane de persoane.

Bugete militare în creștere

Oxfam regretă faptul că guvernele nu fac o prioritate din lupta împotriva foametei, în timp ce bugetele țărilor lor sunt afectate de creșterea cheltuielilor militare. Spre exemplu, statul african Mali a importat în ultimii cinci ani de șapte ori mai multe arme decât la începutul deceniului. Potrivit dnei Helene Botreau, purtătoarea de cuvânt a Oxfam, “trebuie încetate conflictele, în special în perioada pandemiei când este nevoie ca statele să se recentreze asupra unor servicii esențiale privind protecția socială”. În opinia sa, “bugetele destinate cheltuielilor militare, toate resursele destinate achiziționării de arme sunt la ora actuală în creștere, în timp ce resursele pentru a răspunde crizei alimentare nu cresc la fel de rapid”. Oxfam așteaptă de la guverne să adopte măsuri urgente la apropiatul Comitet pentru securitatea mondială ce se întrunește în luna octombrie, la Roma.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW