Parchetul General: Conducerea Jandarmeriei a ordonat „acte de violenţă nejustificate” asupra protestatarilor

Parchetul General a dispus, vineri, punerea sub urmărire penală a conducerii Jandarmeriei Române, inspectorul general Ionuţ Sindilie şi adjunctul Sebastian Cucoş, cât şi maiorul Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat intervenţia jandarmilor de la protestul din 10 august. Tot sub acuzaţie a fost pus şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Mihai Chirica.

În referatul în care se fac publice acuzaţiile împotriva celor patru suspecţi, procurorii aduc acuzaţii extrem de grave. Aceştia arată că Laurenţiu Cazan a „ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

În plus, acesta este acuzat şi că „a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”.

În cazul secretarul de stat Dan Chirica arată că „exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire”.

Acuzaţii dure sunt aduse şi la adresa conducerii Jandarmeriei Române. Cucoş şi Sindilie „în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW