Parlamentul britanic a votat împotriva unui Brexit «fără acord»

Camera Comunelor a respins miercuri seară, «la mustață», opțiunea pentru un Brexit «fără acord». Theresa May va propune joi o «amânare tehnică», până la 30 iunie, a plecării Regatului Unit din UE, cu condiția ca Parlamentul să aprobe până la 20 martie proiectul de acord negociat de doamna May cu Bruxellesul.

După ce marți respinsese acordul de ”divorț” încheiat de premierul Theresa May cu Bruxellesul în luna noiembrie anul trecut, plus ameliorările operate ulterior, miercuri, 13 martie, cu un vot foarte strâns, Camera Comunelor a respins opțiunea unui Brexit «fără acord» cu 312 voturi la 308 voturi în favoarea unei astfel de opțiuni. Exprimându-se în fața parlamentarilor, Theresa May le-a cerut să aprobe acordul Brexit negociat de domnia sa cu Bruxellesul pentru a putea obține «o scurtă prelungire tehnică» a articolului 50 din Tratatul european, conform căruia Brexitul ar trebui să aibă loc în 29 martie. « O scurtă amânare tehnică nu va putea fi oferită decât dacă avem aprobat un acord», a atras atenția doamna May.

Ce spune Comisia Europeană

Comisia Europeană a informat că a luat act de rezultatul votului din Camera Comunelor, avertizând însă că ea îl consideră insuficient, și a reînnoit apelul în favoarea adoptării textului acordului negociat de Theresa May cu Bruxellesul. Pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a precizat Comisia Europeană, nu există decât două soluții: cea care trece prin încheierea unui acord și cea fără acord. Pentru cei 27 de membri ai UE care urmează să ia o decizie în unanimitate, a fost întotdeauna clar că o amânare a plecării Regatului Unit din UE nu este posibilă fără o motivare solidă. Franța, în mod special, este foarte fermă în privința acestui punct, întrucât nu dorește o prelungire a incertitudinii. La o reuniune a ambasadorilor la Bruxelles ai țărilor membre ale Uniunii, organizată miercuri dimineață, principala chestiune a fost definirea condițiilor pentru acceptarea amânării Brexit. Legat de ideea amânării, fie și pentru o scurtă perioadă de timp, europenii cer ca britanicii să ofere cel puțin o viziune clară despre ceea ce doresc în privința relațiilor viitoare cu UE.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW