«Aceste propuneri de ultim minut ale guvernului britanic, în forma lor actuală, nu sunt o bază pentru un acord cu care Parlamentul European ar putea fi de acord», a anunțat eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt, președintele «Comitetului europarlamentar de pilotaj al Brexit».
Donald Tusk, președintele Consiliului European, afirmă că noua propunere a premierului britanic privind Brexitul «nu l-a convins».
Într-o convorbire avută joi cu premierul britanic, Donald Tusk i-a comunicat că Uniunea Europeană rămâne «deschisă, dar în continuare neconvinsă». Președintele Consiliului European s-a întreținut de asemenea cu primul ministru al Republicii Irlanda, Leo Varadkar, pe care l-a asigurat că Uniunea Europeană «rămâne totalmente în sprijinul Irlandei». Iar președintele Comisiei Europene încă în funcție, Jean-Claude Juncker, i-a spus lui Johnson că noua ofertă britanică include multe «puncte problematice».
Care sunt «punctele problematice»?
Planul britanic prevede, în esență, că Irlanda de Nord ar urma să părăsească uniunea vamală europeană, la fel ca restul Regatului Unit , dar va continua să aplice regulile europene în materie de circulație a bunurilor, împreună cu crearea unei «zone de reglementare» în insula Irlanda, sub rezerva acordului parlamentului și a executivului nord-irlandez. Dubiile celorlalți membri ai UE se axează pe faptul că noul «filet de securitate» ar urma, conform planului lui Johnson, să nu fie nelimitat, ci reînnoibil la fiecare patru ani privind retragerea Irlandei de Nord din uniunea vamală europeană. De asemenea, există dubii în privința capacității de instalare a mijloacelor tehnologice pentru înlocuirea controalelor vamale la frontiera irlandeză.
O uşă deschisă fraudei fiscale
Deși planul Johnson prevede existența unei frontiere vamale între provincia Irlanda de Nord și Republica Irlanda, el nu prevede controale «nici la frontieră și nici lângă frontieră». Este o propunere neviabilă și o uşă deschisă fraudei fiscale, susține profesorul de economie Kevin O’Rourke, autorul unui best-seller intitulat «O scurtă istorie a Brexitului». «A ni se spune că vor exista sisteme electronice, acte birocratice care să faciliteze traficul, subliniază profesorul Rourke, problema nu este aici, problema este frauda fiscală și pentru a exercita controlul este nevoie de computere fizice. Toată lumea știe acest lucru». Potrivit profesorului citat, «britanicii au sperat întotdeauna că vor putea să facă din Irlanda de Nord un cal troian și că europenii vor accepta acest lucru. Negociatorii europeni au sesizat acest lucru și nu vor accepta niciodată această soluție». Și profesorul Rourke mai spune încă ceva: planul lui Johnson, deși este prezentat ca o soluție la complicata problemă a frontierei irlandeze, nu conduce la o plecare ordonată din UE, iar un Brexit fără acord poate duce mai degrabă la o slăbire a unității Irlandei de Nord cu Marea Britanie.