Pandemia COVID-19 a reliefat necesitatea de a conferi Uniunii Europene un rol mai important în domeniul sănătăţii, consideră PE în cadrul unei rezoluții privind viitoarea strategie europeană în materie de sănătate publică.
Într-o rezoluție adoptată vinerea trecută cu 526 voturi pentru, 105 împotrivă și 50 abțineri, PE stabilește viitoare strategii a UE în domeniul sănătății publice după COVID-19.
Eurodeputații subliniază necesitatea de a desprinde învăţamintele corespunzătoare în urma crizei provocate de COVID-19 și de a se angaja într-o cooperare mult mai solidă în domeniul sănătății pentru a crea o „Uniune Europeană a Sănătaţii”. Aceasta ar trebui să includă standarde minime comune pentru asistență medicală de calitate, pe baza testelor de rezistență a sistemelor de sănătate ale statelor membre pentru a identifica punctele slabe și a verifica dacă sunt pregătite pentru o posibilă resurgență a COVID-19.
Rezoluția solicită crearea rapidă a unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătaţii, pentru a răspunde tuturor tipurilor de crize sanitare, pentru a consolida coordonarea operațională la nivelul UE și pentru a monitoriza constituirea și utilizarea rezervei strategice de medicamente și echipamente medicale. Viitoarea strategie farmaceutică a UE trebuie să conțină măsuri pentru ca medicamentele esențiale să fie disponibile imediat în Europa. Trebuie instituite lanțuri de aprovizionare diversificate, pentru a garanta accesul la prețuri accesibile în orice moment.
Eurodeputații au salutat noul program UE de 9.4 miliarde euro dedicat sănătăţii (EU4Health), considerând necesitatea necesității angajamentelor pe termen lung. Aceștia solicită instituirea unui fond UE dedicat consolidării infrastructurii spitalicestiești și a serviciilor de sănătate. În plus, trebuie consolidate agențiile europene de sănătate, ECDC și EMA, precum și cercetarea comună în domeniul sănătății.
Având în vedere continuarea crizei provocate de COVID-19, eurodeputații și-au reiterat, de asemenea, solicitarea de a se asigura un acces rapid, echitabil, egal și la prețuri accesibile, pentru toate persoanele din întreaga lume, la viitoarele vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, când acestea vor fi disponibile. Achizițiile publice comune ale UE trebuie să fie utilizate în mod mai sistematic pentru a evita concurență dintre statele membre atunci când este în joc sănătatea publică.
Context
Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătaţirea sănătăţii publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.
Parlamentul a promovat în mod constant instituirea unei politici coerente a UE în domeniul sănătaţii publice. Printr-o rezoluție privind revizuirea bugetului UE pentru perioada de după 2020 și planul de redresare economică a UE, deputații au insistat asupra creării un nou program european de sine stătător în domeniul sănătaţii.
Ca urmare, Comisia a prezentat o propunere de 9.4 miliarde euro pentru programul EU4Health în domeniul sănătății, pentru perioada 2021-2027, parte a planului de redresare a UE denumit „Next Generation EU”. (MC)