Parlamentul European evaluează aplicarea Acordului de asociere UE-Moldova

Potrivit PE, viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova vor fi un test pentru democrație. PE este preocupat de ritmul lent al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza instabilităţii politice acute.

Cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă și 65 abțineri, Parlamentul European a adoptat marți raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova. Textul reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a Moldovei prin asociere politică, integrare economică și reforme, și salută „angajamentul susținut” atât din partea autorităților moldovene, cât și a societăţii pentru acest proces. Raportul subliniază, de asemenea, „contribuția constructivă a Moldovei la cooperarea din cadrul Parteneriatului estic”.

În același timp, trebuie realizate mult mai multe eforturi în ceea ce privește angajamentele asumate de Moldova în cadrul acordului său de asociere cu UE, în special în ceea ce privește asigurarea independenței instituțiilor statului, prevenirea influenței oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupției generalizate, promovarea justiției, consolidarea statului de drept și îmbunătăţirea libertătii mass-media și a condițiilor de viaţă ale cetătenilor, afirmă textul.

Alegeri prezidențiale într-un mediu de instabilitate politică acută

În ceea ce privește alegerile prezidențiale din Moldova, programate pentru 1 noiembrie anul acesta, eurodeputații declară că UE și organizațiile internaționale ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația din această ţară, întrucât aceste alegeri vor fi un „test pentru democrație și statul de drept”.

În contextul a ceea ce aceștia descriu ca „instabilitate politică acută”, eurodeputații solicită autorităților din Republica Moldova să se asigure că aceste alegeri vor fi „libere și corecte” și să îmbunătăţească în continuare legislația electorală. Aceste aspecte sunt o necesitate pentru a garanta dreptul de vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparența procesului legislativ și supravegherea democratică, ce trebuie să permită un control public adecvat al activităţilor guvernului și parlamentului.

Autorităţile moldovene trebuie, de asemenea, să nu modifice normele și reglementările din motive politice, ceea ce ar duce întotdeauna la tulburări politice și instabilitate care afectează angajamentul pentru reforme structurale, afirmă raportul.

Independența Curții Constituționale este esențială

În urma unor cazuri grave de hărţuire și de șantaj, eurodeputații solicită, de asemenea, autorităţilor din Republica Moldova să consolideze și să asigure independența deplină a Curții Constituționale a ţării, pentru a garanta că aceasta nu este supusă niciunei interferențe politice.

Aceștia condamnă ferm „presiunea enormă” la care au fost recent supuși judecătorii Curții în momentul în care au declarat un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro din Rusia către Moldova ca fiind neconstituțional.

Raportul exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ritmul în general lent al reformelor privind statul de drept în Republica Moldova, precum și cu privire la problemele legate de combaterea în mod serios a corupției și de politizarea extremă a sectoarelor mass-media și de publicitate.

Din declarația, după vot, a raportorului român Dragoș Tudorache (grupul parlamentar Renew Europe)

„Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt parteneri, deoarece și-au asumat un angajament reciproc. În centrul acestui angajament se află o valoare, care este dezbătută chiar și între noi, membrii Uniunii: statul de drept. Reamintind statelor membre că statul de drept este țesutul nostru democratic, subliniem, de asemenea, acest principiu cetăţenilor moldoveni. În repetate rânduri. Angajamentul fată de statul de drept și democrație este esențial pentru destinația comună pe care ne-am asumat-o, integrarea europeană. Raportul meu și cel mai important mesaj pe care îl transmitem Republicii Moldova din partea Parlamentului European în această săptămână se referă tocmai la aceste opțiuni fundamentale și valori care ne definesc pe toți ca europeni”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW