Parlamentul European sprijină noul centru de competențe și rețeaua UE în materie de securitate cibernetică

• Inițiativa va spori capacitatea Europei de combatere a amenințărilor cibernetice • Vizează stimularea inovării în rândul întreprinderilor mici și al întreprinderilor nou-înființate (start-ups) • Centrul de securitate cibernetică va fi situat în București, România

Parlamentul a adoptat miercuri planurile de consolidare a pregătirii și rezilienței Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru de inovare și expertiză. Noul centru de competențe în materie de securitate cibernetică, care va avea sediul la București, va pune în comun expertiza legată de cercetarea în materie de securitate cibernetică și va reuni comunitatea europeană de competențe în domeniu. Acesta va oferi, de asemenea, sprijin financiar din partea programelor Orizont Europa și Europa digitală pentru proiecte inovatoare din partea întreprinderilor nou-înființate (start-ups) și a IMM-urilor. Scopul legislației este de a stimula ecosistemul tehnologic și industrial european în materie de securitate cibernetică pentru a coordona și a pune în comun resursele relevante din UE. Cadrul se bazează pe parteneriatul public-privat contractual privind securitatea cibernetică, creat în 2016. Inițiativa va fi sprijinită prin programele Europa digitală și Orizont Europa, în temeiul cadrului financiar multianual 2021-2027.
„În special într-o perioadă în care atât de multe dintre activitățile noastre zilnice se desfășoară online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri ridicate de inovare în domeniul securității cibernetice”, a declarat raportorul Rasmus Andresen (Verzi/ALE, Germania). Această nouă structură va garanta că toată expertiza valoroasă care există în întreaga Europă – fie că este vorba de instituții de cercetare, întreprinderi mici, întreprinderi nou-înființate, ONG-uri și comunitatea open-source – este inclusă în procesul de stabilire a priorităților europene în materie de cercetare. În același timp, oferim tuturor statelor membre posibilitatea de a investi colectiv mai mult în acest sector crucial și de a ne pune în comun resursele”, a declarat acesta.

Context

La 13 septembrie 2017, Comisia a adoptat un pachet privind securitatea cibernetică cu o serie de inițiative menite să îmbunătățească în continuare reziliența, disuasiunea și apărarea cibernetică. Un an mai târziu, Comisia a prezentat o propunere de creare a unui centru european de competență în materie de securitate cibernetică, cu o rețea conexă de centre naționale de coordonare. Inițiativa urmărește să îmbunătățească și să consolideze capacitatea UE în materie de securitate cibernetică, prin stimularea ecosistemului european tehnologic și industrial de securitate cibernetică, precum și prin coordonarea și punerea în comun a resurselor necesare în Europa. Centrul de competențe va deveni principalul organism de gestionare a resurselor financiare ale UE dedicate cercetării în materie de securitate cibernetică în cadrul celor două programe propuse – Europa digitală și Orizont Europa – în cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Parlamentul Europrean sau doar Parlamentul Uniunii Europene, o tara neinsemnata de pe Continentul European ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW