Boala parodontală cunoscută sub denumirea de parodontoză reprezintă o afecțiune cronică localizată la nivelul gingiei, de tip inflamator. Parodontoza debutează de regulă ca o simplă gingivită, cu inflamație și sângerare, dar care netratate la timp, duc la apariția unor retracții gingivale, resorbții osoase și mobilitate denatară. Nediagnosticată și tratată la timp poate avansa rapid.
Gingivita
Primul stadiu al bolii parodontale îl reprezintă gingivita. În această etapă se remarcă o inflamație a gingiilor, care devin roșii, tumefiate, și pot sângera ușor. Gingivita este considerată o formă ușoară de boală parodontală, care poate fi reversibilă dacă se acționează în timp util printr-un periaj efectuat zilnic și corect, dar și printr-o igienizare dentară profesională în mod regulat. Însă, o gingivită netratată la timp avansează la stadiul de parodontită cronică – parodontoză.
Parodontita
Parodontita înseamnă inflamația tuturor țesuturilor din jurul dinților și pierderea suportului osos al acestora. În parodontită, gingiile se îndepartează de dinți și favorizează apariția pungilor parodontale formate între os și dinte, unde se acumulează bacterii și tartru, iar mai apoi vor determina pierderea dinților afectați. Principala cauză a parodontozei o reprezintă placa bacteriană care rămâne pe dinți o perioadă de zile mai îndelungată formându-se astfel tartrul.
Unul dintre semnele semnificative în diagnosticarea bolii parodontale este mobilitatea dentară. Mobilitatea dentară semnifică deplasarea dinților în plan orizontal și vertical, astfel încât igiena orală a dinților este dificilă, se impun restrictii alimentare, apar modificări estetice, instabilitate ocluzală și tulburarea funcției masticatorii. Toate acestea având un efect negativ asupra calității și stilului de viață a oricărui om.
Simptomele parodontozei:
- Gust neplăcut și respirație urât mirositoare
- Sângerări gingivale
- Masticație dureroasă
- Sensibilitate dentară la rece sau la cald
Factorii favorizanți de apariție și dezvoltare a bolii parodontale:
- Igienă orală precară
- Fumatul
- Dinți strâmbi
- Dezvoltarea incorectă a maxilarelor
- Anumite boli ale organismului
- Predispoziție genetică
- Diete alimentare dezechillibrate
Cum tratăm boala parodontală?
În această afecțiune tratamentul este complex și are ca scop încetinirea evoluției bolii. Pacientul trebuie să efectueze vizite regulate la medicul dentist, cel puțin o dată la 6 luni, pentru detartraj și chiuretaj subgingival. În unele cazuri sunt necesare aplicații locale de substanțe medicamentoase: antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea antibioticelor orale. Tratamentul urmează două direcții: tratarea infecției și reducerea mobilității dentare. Scopul final al efectuării tratamentului este creșterea calității osului maxilar. Prima etapă a tratamentului este igienizarea prin dertrataj care îndepărtează placa bacteriană și tartrul dentar.
Parodontoza poate fi tratată în diverse moduri, dar cea mai eficientă si ușoara modalitate este cu ajutorul laserului dentar. Laserul terapeutic diminuează inflamația, scade tumefacția și reduce semnificativ durerea. Pe lângă efectul vizibil în calmarea durerii, are o acțiune bactericidă, antiinflamatorie și accelerează procesul de vindecare. De asemenea, are un efect de biostimulare a sistemului imunitar și este utilizat cu succes în tratamentul bolilor parodontale. Laserul este o soluție modernă și minim invazivă pentru chirurgia parodontală, ajutând la reatașarea gingiei pe dinte în condiții biologice. Rezultatele laserului dentar sunt evidente încă de la prima ședință, acționând în profunzime.