2 C
București
duminică, 29 noiembrie

Pași dătători de speranțe în lupta cu Covid-19: două noi proiecte de vaccinuri “produc un răspuns imunitar” la virus

Experiențe clinice intense au dus la rezultate dătătoare de speranțe în lupta cu coronavirusul. Două vaccinuri sunt pe cale a fi realizate, primele teste pe ființe umane demonstrând că produc “răspuns imunitar” contra virusului ucigaș.

Revista medicală britanică “The Lancet” a anunțat luni că două proiecte de vaccinuri contra Covid-19, unul britanic și un altul chinez, au aprodus un răspuns imunitar important și demonstrează siguranță în utilizarea lor pe pacienți.

Primul vaccin, dezvoltat de Universitatea din Oxford în parteneriat cu AstraZeneca, a generat “un puternic răspuns imunitar” într-o serie de teste realizate pe 1.000 de pacienți, în timp ce al doilea vaccin, susținut de CanSino Biologics, a provocat o puternică reacție în termeni de anticorpi într-o experiență derulată pe 500 pacienți. Și acest test a reacționat pozitiv la cea mai mare parte a persoanelor participante la derularea lui.

Deocamdată, faza preliminară

“The Lancet” precizează că experiențele clinice mai sus prezentate sunt încă într-o fază preliminară(1/2 și faza 2) și eficienţa lor va trebui stabilită într-o fază a treia, pe un număr de participanți mult mai mare înainte de a proceda la comercializarea lor pe scară largă. “Dacă vaccinul nostru se va dovedi eficient, va fi o opțiune promițătoare întrucât acest tip de vaccin poate fi fabricat ușor la scară largă”, a declarat Sarah Gilbert, o cercetătoare la Universitatea Oxford. Atât vaccinul din Oxford cât și cel CanSino se bazează pe un adenovirus modificat ce le face sigure mai ales în cazul pacienților fragili.

Încă o precizare importantă: niciunul din cele două experiențe nu a înregistrat efecte indezirabile grave. Efectele secundare cele mai evidente au fost febră, oboseală și durere la punctul de injectare a vaccinului.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Dar exista deja un vaccin, un protovaccin mai exact. deoarece cam 8 milioane de oameni de pe terra s-au vindecat de Covid, 25.000 doar in Ro. si plasma lor san uina poate fi folosita pentru tratarea altora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW