Pași pe calea detensionării dosarului referitor la tratatul internațional privind programul nuclear al Iranului

Un acord „temporar” a fost încheiat duminică, la Teheran, între Agenția internațională a energiei atomice (AIEA) și Organizația energiei atomice a Iranului (OEA), în vederea menținerii, pentru trei luni, a supravegherii și a inspecțiilor „esențiale”asupra activităților nucleare ale Iranului.

Acordul s-a semnat și a fost făcut public la capătul vizitei de o zi în capitala iraniană a directorului general al AIEA, Rafael Grossi. Declarația comună recunoaște că Iranul pune capăt la 23 februarie măsurilor voluntare prevăzute în acordul internațional din 2015 privind programul nuclear iranian. Termenul de 23 februarie a fost fixat printr-o lege adoptată de parlamentul iranian în decembrie 2020 ce viza ridicarea sancțiunilor severe americane împotriva Iranului, sancțiuni încă în vigoare, reinstituite de Donald Trump la ieșirea din acordul internațional. S-a aflat, din surse informate, că între reprezentantul AIEA și toți oficialii iranieni au fost tratative intense, dar fructuoase.

Acordul din 2015 prevedea ridicarea progresivă a sancțiunilor economice contra Iranului, în schimbul garanțiilor oferite de acesta că nu se va dota cu arma atomică. După retragerea unilaterală americană din acordul respectiv și reinstituirea sancțiunilor economice, Iranul a început, din 2019, să renunțe la a mai respecta unele din angajamentele luate în 2015.

Acum, după realizarea „acordului bilateral tehnic”, OIEA- AIEA, cu valabilitate trei luni, numărul inspectorilor rămâne neschimbat și vor fi posibile inspecții inopinate. Dar, a subliniat Rafael Grossi, directorul general al AIEA, pentru a se ajunge la o situație stabilă sunt necesare negocieri politice, ceea ce nu este de resortul AIEA.

Garanții, opreliști existente încă în calea compromisului

Iranul și-a luat o marjă de protecție: în ciuda acordului temporar realizat duminică, Iranul nu va furniza „înregistrări” legate de activitatea sa nucleară sau de echipamentele din mai multe situri. Comunicatul final precizează că dacă sancțiunile sunt total ridicate în termen de trei luni, aceste informații vor fi comunicate AIEA. În caz contrar, ele nu vor fi cunoscute niciodată.

Într-un gest ce se înscrie pe linia adoptată de nouă administrație americană, Joe Biden a promis revenirea în acordul internațional părăsit în 2018 de către Donald Trump. Numai că, în ultimele zile, atât Iranul cât și partea americană își aruncă mingea de la unul la altul în chestiunea cine va face primul pas. Washingtonul a acceptat o invitație a europenilor de a participa la o negociere vizând găsirea unei soluții pentru detensionarea situației. Joe Biden a mai adăugat o temă sensibilă de discutat la negocierile respective: o analiză a „activităților destabilizatoare” ale Iranului în Orientul Mijlociu. Presă iraniană recunoaște că următoarele zile sunt „critice” pentru Iran, dar și pentru celelalte părți la acordul semnat în 2015.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW