Dacă ai ajuns la concluzia că bucătăria ta este prea simplă, veche sau complet depășită ca stil, ai mai jos câteva idei despre tendințele din prezent în materie de design interior care te pot inspira. Stiluri, culori, materiale, toate pot oferi un aer proaspăt încăperii ce poate deveni sufletul casei, locul unde vei găti mese gustoase și îți vei petrece timpul cu familia și prietenii.
Electrocasnice în ton cu noul design
Bucătărie nouă înseamnă și electrocasnice moderne. Nu este necesar să renunți la absolut toate aparatele pe care le folosești în bucătărie. Dar dacă electrocasnicele de mari dimensiuni, precum frigiderul, aragazul, mașina de spălat vase, au depășit deja 10-15 ani, poate ar trebui să te orientezi spre unele noi, mai ales că cele din actuala generație sunt și mai eficiente din punct de vedere energetic. O opțiune foarte bună sunt electrocasnicele incorporabile, precum plita electrica, cuptorul, mașina de spălat vase. Pentru că le poți integra în piesele de mobilier, aspectul bucătăriei va fi unul unitar și mult mai ordonat, plăcut din punct de vedere estetic.
Mini-grădini de legume și verdețuri integrate
Natura poate fi invitată în interiorul locuinței nu numai prin intermediul plantelor pe care le-ai ales pentru living ori terasă, ci și prin cel al verdețurilor, plantelor aromatice și legumelor – precum ardeii iuți – care pot fi cultivate în jardiniere în bucătărie. Nu le rezerva doar pentru zona ferestrelor, amplasează-le pe blatul de lucru sau folosește-te de rafturi speciale, fie de sine stătătoare, fie montate pe pereți, pentru a crea o grădină la verticală. O altă soluție extrem de eficientă și spectaculoasă în același timp sunt dulapurile hidroponice. Verdețurile folosite la gătit sunt cultivate folosind o soluție nutritivă lichidă în loc de pământ, aceasta fiind o alternativă practică pentru cei care își doresc să aibă plante în bucătărie, dar nu dispun de spațiu suficient. Alegerea celor mai bune dulapuri hidroponice se face în funcție de nevoile plantelor, precum și de mobilierul din bucătărie. Nu în ultimul rând, dacă ai abilități în acest sens, poți să îți confecționezi singur un astfel de dulap.
Totul la vedere
În loc să ascunzi vesela, poți schimba registrul și să lași la vedere ustensile, căni, farfurii și orice alte obiecte, așa cum se întâmpla pe vremea bunicilor cu dulapurile dedicate porțelanurilor. Dacă în bucătărie ai nișe deschise, dulapuri cu uși din sticlă sau rafturi, folosește-le pentru a expune ustensilele și vesela. Însă trebuie să ții cont de câteva reguli atunci când alegi să faci acest lucru: stilul, culoarea și modelul lor trebuie să se potrivească perfect cu celelalte obiecte pe care le ai în bucătărie.
Tapet sau culori care te conectează la natură
Tapetul recâștigă din ce în ce mai mult teren în locuințele noastre. Grafic, tropical, vintage, oferta este extrem de variată. De asemenea, nu trebuie să îți faci griji din punct de vedere practic, pentru că există tipuri de tapet special conceput pentru a rezista la umiditate, depuneri de grăsime și murdărie, neplăceri care sunt obișnuite într-o bucătărie. Dacă ai decis să folosești tapet în bucătărie, optează mai degrabă pentru evidențierea cu ajutorul lui a unui perete și nu a întregii încăperi. Rezultatul va fi uluitor. Pe de altă parte, anul acesta se poartă foarte mult culorile naturale, precum verdele pădure, galbenul, coraiul și crem. Această paletă de culori energizante și deschise va transforma bucătăria radical, fie că le alegi pentru vopseaua de pe pereți, fie pentru mobilier sau obiecte decorative.
Indiferent că petreci mult timp gătind mâncăruri delicioase sau doar îți bei cafeaua dimineața, bucătăria trebuie să fie un spațiu confortabil. Nu uita, atunci când faci modificări, că rezultatul final trebuie să denote uniformitate și armonie.