-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

PE cere un mecanism eficient și obligatoriu pentru a proteja valorile Uniunii Europene

A fost adoptată o rezoluție pentru a proteja democrația, statul de drept și drepturile fundamentale în toate statele membre.

Structural, Uniunea Europeană nu dispune încă de instrumentele necesare pentru a contracara derapajele legate de valorile sale fundamentale. Propunerea Parlamentului European include însă aspecte legate de prevenire și de corectare.

Eurodeputații aşteaptă răspunsul Comisiei Europene cu privire la propunerea lor cuprinzătoare pentru un mecanism anual de monitorizare.

Este nevoie de recomandări anuale adaptate fiecărei tări care să poată declanșa mecanismul de protejare, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și condiționalitatea bugetară.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, cu 521 de voturi pentru, 152 împotrivă și 21 de abţineri, Parlamentul European și-a prezentat propunerea de mecanism al Uniunii de protejare și consolidare a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale.

Este nevoie de un mecanism eficient

Textul rezoluției reiterează preocupările eurodeputaților legate de „ascensiunea tendințelor autocratice și neliberale”, exacerbate de pandemia de Covid-19, precum și de „corupție, dezinformare și acapararea statului” în mai multe state membre ale Uniunii Europene. În text se declară și că Uniunea nu dispune de instrumentele necesare pentru a face faţă unei crize fără precedent a valorilor sale fondatoare, care se agravează. Se menţionează de asemenea inabilitatea Consiliului European de a face progrese în legătură cu procedurile în curs, declanșate în temeiul articolului 7 din Tratatele europene, ceea ce „permite ca abaterile să continue”.

Pentru a proteja în mod eficace ordinea juridică a Uniunii Europene, drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi și credibilitatea sa internaţională de deteriorare a valorilor prevăzute la articolul 2 din Tratatul european, eurodeputații propun un instrument bazat pe dovezi care să se aplice în mod egal, obiectiv și echitabil tuturor statelor membre, respectând, totodată, principiile subsidiarităţii și proporţionalităţii.

Un acord interinstituțional privind un „Ciclu anual de monitorizare a valorilor Uniunii Europene”

Noul „Ciclu anual de monitorizare” va trebui să includă aspecte de prevenire și corectare, care să plece de la recomandări adaptate fiecărei ţări, cu termene și obiective de implementare legate de măsuri concrete. Acestea includ proceduri legate de articolul 7 din Tratatul UE, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și instrumente de condiţionalitate bugetară (când vor intra în vigoare). Propunerea Parlamentului European ar urma să consolideze și să înlocuiască unele mecanisme existente, cum ar fi recentul Raport al Comisiei privind statul de drept.

Slovacul Michal Šimečka (din partea grupului Renew), raportor la tema de mai sus

„Propunerea noastră înlocuieşte și completează diverse instrumente care s-au dovedit a fi ineficiente, prevăzând un singur Ciclu anual de monitorizare. Dacă nu se corectează problemele grave identificate în acest context, se va putea recurge la măsuri de corectare specifice, mai eficiente decât cadrul nostru confuz actual, în special dacă sunt asociate unui buget condiționat. Încheierea unui acord interinstituțional ar trimite un semnal fără echivoc că Uniunea dorește cu adevărat să protejeze fundamentul pe care a fost construită”, a spus raportorul Michal Šimečka .

Etapele următoare

Eurodeputații aşteaptă Comisia Europeană să facă o propunere în temeiul rezoluției.

Context

Încă din 2016, Parlamentul European a cerut un mecanism permanent de protejare a democrației și a statului de drept. El a insistat încă din 2018 ca acest nou instrument să protejeze bugetul Uniunii Europene atunci când un stat membru încalcă în mod sistematic statul de drept. Eurodeputații consideră că semestrul european este o resursă folositoare și disponibilă în acest sens.


Foto: CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=229637

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW