Creditele rapide fac parte din categoria produselor financiare care au câștigat rapid popularitate pe piața românească de creditare. IFN-urile reușesc prin gama largă de produse și posibilitatea de a primi banii aproape instant să atragă din ce în ce mai mulți clienți. Debitorii sunt atât bărbați cât și femei, atât tineri, cât și persoane în vârstă – există un credit rapid pentru fiecare persoană adultă cu un venit stabil.
Oamenii care au auzit de credite rapide sunt mai mult ca sigur familiarizați cu termeni precum dobânda și costul total al creditului. Cu toate acestea, nu toată lumea știe exact ce acoperă acești termeni. În situații neprevăzute, când nevoia de bani este urgentă, avem tendința să luăm decizii pripite, însă tocmai în aceste situații ar trebui să avem mai multă grijă, să nu ne alegem cu credit neperformant. Ca să vă asigurați că ați găsit cel mai avantajos credit, întotdeauna comparați ofertele disponibile. Acest proces nu trebuie să fie nici complicat, nici obositor, pentru că vă puteți ajuta de platforma online de comparare împrumuturi Moneezy.com
Creditele rapide diferă de creditele bancare obișnuite printr-o serie de caracteristici. În primul rând, majoritatea creditelor rapide sunt acordate de instituții financiare nebancare. Aceste credite sunt mult mai ușor de accesat, fiind posibilă aplicarea prin intermediul internetului și de pe dispozitive mobile. Pot aplica persoanele cu venit minim pe economie și persoanele cu un scor de credit mai mic, deci cerințele sunt categoric mai flexibile decât cele impuse bănci. Marele argument contra creditelor rapide sunt dobânzile, care sunt, desigur, mult mai mari decât dobânzile creditelor bancare. Această flexibilitate, accesibilitate și lipsă de garanții trebuie compensată cumva!
Cu toate acestea, poate ați observat reclame în care sunt promovate credite rapide cu dobândă 0%. Oare este posibil ca un credit nebancar să fie mai ieftin decât unul bancar?
Adevărul este că într-adevăr, este posibil să obțineți un credit rapid fără a plăti dobânzi, dar aceste reclame de obicei nu menționează comisioanele adiționale. Poate fi vorba de un comision de analiză dosar, comision de deschidere sau administrare a contului, taxă de modificare/prelungire a contractului și multe altele. Astfel, dobânzile nu sunt eliminate, ci doar înlocuite, iar costul total al creditului devine mult mai mare decât suma inițial împrumutată.
Aici intră în joc dobânda anuală efectivă (DAE), care reprezintă costul anual total al unui împrumut. DAE include: suma împrumutată, dobânda, perioada de rambursare, comisioanele și alte costuri asociate creditului, însă nu include posibila dobândă penalizatoare. Atunci când comparați creditele, cel mai bine este sa analizați valoarea DAE a diferitelor oferte, însă pentru aceași sumă de bani și aceași perioadă de rambursare. Doar așa veți obține o bună imagine de ansamblu asupra ofertelor disponibile
Dacă ați decis să luați un împrumut și ați găsit cel mai bun pentru dvs., înainte de a semna, verificați încă o data valoarea DAE, asigurați-vă că ați citit termenii și condițiile și, dacă este necesar, contactați creditorul cu întrebări. Astfel o să aveți certitudinea că ați luat o decizie informată și ați contractat creditul potrivit.