luni, 25 mai, 2020
18.9 C
București

Pentru doborârea avionului rus de către armata siriană, Ministerul rus al Apărării acuză Israelul, dar Vladimir Putin are o poziție mai rezervată

Așa cum s-a anunțat, 15 militari ruși și-au pierdut viața în urma doborârii, luni seară, deasupra Mediteranei, a unui avion rus de recunoaștere IL-20M de către apărarea antiaeriană siriană. În momentul respectiv, confirmă surse multiple citate de Radio France Internationale, provincia Lattaquie din Siria era ținta unor bombardamente israeliene. Ministerul rus al Apărării imputa întreaga răspundere pentru incidentul respectiv armatei israeliene. Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian la Moscova.

O reamintire a faptelor: avionul rus a fost doborât de tirurile cu rachete ale armatei siriene. El urma să aterizeze la baza militară rusă situată în regiunea Lattaquie, dar a fost prins sub focul sirian când armata israeliană derula o operațiune în sectorul respectiv. Prăbușirea avionului a fost cauzată, în mod clar, de rachete siriene. El urma să aterizeze la baza militară rusă situată în regiunea Lattaquie, dar pe parcurs a fost prins sub focul sirian, exact în momentul în care armata israeliană derula o operațiune în sectorul sirian respectiv. Ca atare, rachetele siriene au provocat prăbușirea avionului. Dar, în opinia autorităților Rusiei, Israelul este cel care poartă răspunderea pentru prăbușirea avionului și moartea celor 15 membri ai echipajului. Potrivit Ministerului rus al Apărării, spune corespondentul la Moscova al RFI, piloții israelieni care efectuau raidul nocturn asupra Lattaquiei au pus în mod deliberat în pericol avionul de recunoaștere rus ce se întorcea la bază. Purtătorul de cuvânt al armatei Rusiei, Igor Konashenkov, într-un interviu la televiziunea rusă, atribuie în mod clar întreaga responsabilitate a incidentului armatei israeliene. «Forțele israeliene», a spus Konashenkov, «au reperat avionul rus când se afla la 5 km. înălțime și, cu toate acestea, ele au condus în mod deliberat acest act de provocare. Israelul nu a prevenit comandamentul rus în Siria de această operațiune și nu a transmis un avertisment decât cu un minut înaintea tirurilor lor, termen insuficient pentru a pune avionul la adăpost…».

Ministerul rus al Apărării vorbește de o «provocare»

Într-o convorbire prin telefon cu omologul israelian, ministrul rus al Apărării, Serghei S(h)oigu, a afirmat că țara sa își rezervă dreptul de a riposta în urma doborârii avionului rus… Greșeala soldată cu moartea a 15 militari ruși revine în întregime Israelului. La rândul său, MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Israelului la Moscova. Acesta, nefiind în acest moment la Moscova, a fost reprezentat de personalitatea numărul doi a misiunii diplomatice respective.

Vladimir Putin, ceva mai rezervat în poziția privind incidentul aviatic

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat corespondentul la Moscova al RFI, a refuzat să facă vreun comentariu privind relațiile viitoare între Rusia și Israel în urma gravului accident aerian de luni seară. «Situația este în curs de analizare», s-a limitat în răspunsul său Dmitri Peskov la o întrebare a presei.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. ZANGANITUL DE ARME, VICTIMELE COLATERALE, TENSIUNILE SI INCORDAREA RELATIILOR DINTRE MARILE PUTERI MILITARE TREBUIE ATENUATE LA MASA TRATATIVELOR. CE FACE O.N.U. !!!??? ESTE NEVOIE DE PACE PE PLANETA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, evaluați după morală și online

Profesorii vor fi evaluați de-acum încolo după cum vor ține lecții și vor pune note online, ca...

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...