Administrația americană democrată avansează ideea creării unui nou impozit pe plus-valorile latente. «Vom avea, probabil, o taxă aplicabilă celor bogați», a anunțat lidera democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, într-un interviu acordat duminica trecută canalului de televiziune CNN.
Subiectul este în atenție de mai multe luni în Statele Unite. El este, cum era de așteptat, un motiv de discordie între tradiția liberală de limitare a cheltuielilor de stat și progresiștii americani keynesieni. Statul federal trebuie să găsească urgent noi venituri fiscale, înainte de toate pentru finanțarea planului faraonic de relansare post-Covid dorit de președinele Joe Biden (în valoare de până la 3.500 miliarde de dolari), și apoi pentru evitarea definitivă a riscului intrării în incapacitatea de plată ce planează asupra finanțelor publice americane. Căci, dacă Joe Biden se poate lăuda că a redus deficitul public, în ciuda cheltuielilor urgente legate de pandemia de Covid-19, relansarea economică se dovedește a fi mult mai fragilă decât se prevăzuse (FMI diminuând previziunile de creștere economică la 6% în 2021). Ca urmare a perturbărilor în aprovizionare și a crizei persistente de semiconductori, Washingtonul nu va putea probabil să conteze multă vreme pe revenirea la cote normale a consumului populației și pe beneficiile întreprinderilor. De aceea, pentru a anticipa riscul unor complicații, ideea este taxarea plus-valorilor latente, adică impozitarea câștigurilor «în adormire» sub forma portofoliilor de acțiuni în marile bogății americane. Sigur, nu este o surpriză că o astfel de idee este respinsă de aleșii republicani și de democrații cei mai conservatori din Congresul american.
200 miliarde încasări fiscale în 10 ani
Propunerea vizează persoanele care dețin active în valoare de peste un miliard de dolari sau degajă peste 100 milioane de dolari din veniturile obținute de-a lungul a trei ani. Apar astfel, potrivit «The Wall Street Journal», aproape 1.000 de contribuabili americani. Potrivit altor surse, pot să apară circa 700 miliardari impozabili după noua idee. Astăzi, un acționar bogat precum Elon Musk, patronul Tesla, sau Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu plătește impozit pe plus-valorile latente. Ori, potrivit dnei Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților, o astfel de taxă ar putea genera venituri de cel puțin 200 miliarde de dolari într-un deceniu, departe totuși de cele peste 3.000 miliarde cheltuieli în următorii 8-10 ani doriți de Joe Biden pentru a reforma America. Se știe de pildă că Planul «Build Back Better» (Reconstrucţie mai bună) în favoarea măsurilor sociale și a schimbărilor climatice costă circa 2.000 miliarde de dolari de-a lungul a 10 ani și cel pentru modernizarea infrastructurilor ajunge la 1.200 miliarde.
De la anunțarea și dezbaterea planurilor de relansare economică în America, administrația democrată Biden caută cu fervoare noi surse de venituri fiscale. Este în vizor, de pildă, și sectorul în plină efervescență în Statele Unite, cel al cryptomonedelor, ale cărui plus-valori generate sunt în atenția colectorilor de impozite.