Pentru otrăvirea lui Navalnîi, Washingtonul sancționează mai mulți responsabili ruși

Statele Unite au anunțat la 2 martie instituirea de sancțiuni împotriva a șapte înalți oficiali ruși, ca răspuns la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, crimă pentru care serviciile americane de informații consideră responsabilă Moscova. Printre cei sancționați se află inclusiv șeful serviciilor ruse de securitate, Aleksander Bortnikov.

Potrivit serviciilor americane de informații, nu există nicio îndoială că responsabili ai serviciilor de securitate ruse au utilizat agentul toxic Novitchok la otrăvirea opozantului Navalnîi, a cărui eliberare este cerută imediat de către Washington. Administrația Biden, în coordonare cu Uniunea Europeană, a decis, deci, să impună sancțiuni unui grup de șapte personalități din imediata apropiere a lui Vladimir Putin. Activele financiare și alte bunuri aflate pe teritoriul american sunt înghețate. Washingtonul anunță de asemenea noi restricții la exporturile către Rusia a unor produse ce ar putea fi utilizate la fabricarea armelor chimice.

Comentatori ai presei – nu doar americane – cred, însă, că sancțiunile Washingtonului, primele măsuri împotriva Rusiei anunțate de Biden, nu vor avea vreun impact pozitiv asupra soartei opozantului rus aruncat într-una dintre cele mai severe colonii penitenciare din Rusia. Ele confirmă, în schimb, că noul locatar de la Casa Albă adoptă față de Moscova un ton mult mai ferm decât predecesorul său, Donald Trump.

Moscova cheamă Washingtonul “să nu se joace cu focul”

Ministerul rus de Externe a denunțat într-un comunicat dat publicității marți, 2 martie, ceea ce a numit “un atac anti-rus ostil”, făcând parte dintr-o “politică americană lipsită de logică și de sens, care nu face decât să deterioreze şi mai mult relațiile bilaterale”. Rusia acuză Washingtonul că se servește de cazul Navalnîi ca “pretext” pentru “a se amesteca flagrant în afacerile interne ale Rusiei”. “Vom reacționa după principiul reciprocității”, a continuat Ministerul rus de Externe, dând “asigurări” că “orice calcul ce vizează a impune ceva Rusiei prin sancțiuni sau alte presiuni au eșuat în trecut și vor eșua și de data aceasta”… “Vom contnua să ne apărăm interesele naţionale sistematic și cu fermitate, respingând orice agresiune. Cerem colegilor noștri americani să nu se joace cu focul”, a avertizat MAE rus, afirmând că Statele Unite “și-au pierdut dreptul moral de a da lecții celorlalți”.

Reamintim că Uniunea Europeană a anunțat și ea luni, 1 martie, instituirea de sancțiuni împotriva a patru înalți funcționari ruși implicați în procedurile judiciare angajate contra lui Navalnîi și în represiunile ce au vizat partizanii săi, manifestanții care au ieșit în stradă în apărarea sa.

Foto: By kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45053776

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. ” Pentru otrăvirea lui Navalnîi, Washingtonul sancționează mai mulți responsabili ruși ” . Nene/k kte-ai in izmene, ai o mutra fix de oaie tampa ! Dara … pe cei care contribuira cu varf si indesat la omorarea unor oameni nevinovati de la noi din tara, nu-i vazasi ciumetu’ d reak ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW