TRUMPISTAN: 4 morți în urma asaltului asupra Capitolului

Scene șocante în cea mai importantă democrație din lume. Sute de suporteri de-ai lui Donald Trump au pătrus în clădirea Capitolului.

Un fost șef de poliție din Washington a spus că „evenimentele de astăzi sunt cel mai aproape de o tentativă de lovitură de stat”.

Ora 11:30 – Joe Biden, certificat ca noul Președinte al SUA

Congresul a certificat mandatele lui Joe Biden, Președinte și Kamala Harris, Vice-Președinte pentru următorii patru ani.

Rezultatul, certificat de congres, arată că Joe Biden a câștigat cu 306-232 voturi ale colegiilor electorale.

Trump a continuat să abereze pe rețelele sociale, dar a spus că va asigura tranziția pașnică la putere.

„Chiar dacă nu sunt de acord cu rezultatul alegerilor, va exista o tranziție pașnică pe 20 ianuarie”, a spus Trump.

Totuși, a continuat să susțină afirmațiile nebunești pe care le tot propagă în ultimele două luni: „Am spus întotdeauna că vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acest lucru reprezintă sfârșitul celui mai mare prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face America mare din nou.”

Ora 11:00 – Cine sunt victimele atacului asupra Capitoliului

Primarul orașului Washington, Bowser și șeful poliției Robert Contee au ținut o conferință de presă în care au spus că femeia care a fost împușcată făcea parte dintr-un grup de mai mulți indivizi care au forțat intrarea în Camera Reprezentanților, care era încă în sesiune.

Femeia a fost dusă la spital și declarată decedată. Buletinul ei este reținut de autorități până când apropiații vor fi informați.

Dintre ceilați trei morți, unul era o femeie și doi erau bărbați. Toate cele trei decese au fost urgențe medicale nespecificate, separate.

Cel puțin 14 membri ai departamentului de poliție au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât de mulțime, iar celălalt a fost lovit de un proiectil în față.

Ora 10:00 – Demisii la Casa Albă după violențele de la Capitoliu. Trump e abandonat de consilieri

Matt Pottinger, adjunctul consilierului prezidențial pe probleme de securitate națională, a demisionat miercuri ca urmare a asaltului suporterilor lui Trump asupra Capitoliului.

Potrivit surselor citate de CNN mai mulți adjuncți ai consilierului pe probleme de securitate națională, dar și șeful lor Robert O’Brien ar intenționa să demisioneze.

În același timp, adjunctul șefului de cabinet Chris Liddell ar lua în calcu demisia, potrivit unor surse politice.

Mai multe surse spun că se pregătește debarcarea lui Trump, în baza articolului 25 din Constituție, înainte de 20 ianuarie.

Ora 4:00 – Twitter și Facebook au blocat conturile lui Donald Trump după mesajul video

Twitter și Facebook au întreprins acțiuni fără precedent pentru a bloca răspândirea dezinformării și incitarea la violență de către Donald Trump pe platformele lor.

Ambele companii au blocat conturile lui Trump și au eliminat mai multe postări ale președintelui care a pus la îndoială rezultatul alegerilor și i-a lăudat pe susținătorii săi.

Facebook a suspendat contul lui Trump timp de 24 de ore, iar Instagram, deținut de Facebook, a blocat contul acestuia.

Twitter l-a blocat pe Trump timp de 12 ore și îi cere să șteargă trei tweets, despre care compania spune că încalcă politicile. Dacă nu le șterge, contul său va rămâne suspendat pe termen nelimitat.

Ora 23:22 – Trump: „Alegerile au fost fraudate, dar mergeți acasă și mergeți acasă în pace!”

Trump a transmis un mesaj video în care și-a trimis acasă susținătorii. Cu toate acestea, el a continuat să spună că alegerile au fost fraudate.

Ora 23:08 – Biden: „Revolta trebuie să se oprească imediat!”

Președintele ales, Joe Biden, a făcut o declarație dură: „Democrația noastră este în pericol, ceea ce se întâmplă nu am mai văzut în perioada modernă. Este un asalt la cel mai sacru loc al Americii. Scenele de astăzi nu ne reprezintă, sunt doar extremiști.”

Acesta a adăugat că mulțimea trebuie dispersată „acum” și i-a cerut lui Trump să intervină în direct pentru a opri atacul.

Ora 22:55 – Garda Națională va interveni curând

Kayleigh McEnany, secretarul de presă de la Casa Albă, a spus într-un tweet: „La ordinul președintelui Trump, Garda Națională este pe drum, alături de alte servicii de protecție federale”.

Ea a adăugat: „Reiterăm apelul președintelui Trump împotriva violenței și să rămânem pașnici”.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului republican din Maryland, Larry Hogan, a declarat că vor interveni atât trupe ale Gărzii Naționale, cât și soldați din Washington.

Între timp, polițiști în echipament de protecție au fost mobilizați în piața de lângă Capitoliu. Un reporter CNN spune că alți aproximativ 50 de polițiști sunt în partea de est a clădirii.

Ora 22:50 – Mai mulți ofițeri au fost răniți

Mai mulți ofițeri au fost răniți și cel puțin unul transportat la spital, au declarat pentru CNN mai multe surse.

Etajul Senatului a fost eliberat, iar un ofițer a declarat că i-au îndepărtat cu succes pe suporterii lui Trump din aripa Senatului a clădirii și din sala Rotundă.

Ora 22:45 – Trump refuză să liniștească mulțimea

Oamenii îl cer președintelui Trump să facă o declarație ca răspuns la haosul din Capitol Hill, dar până în prezent el a refuzat.

La începutul ședinței, oficiali ai Casei Albe au declarat pentru CNN că o declarație cu privire la revoltele în curs de desfășurare avea să vină în curând.

Imagini șocante din Senatul SUA

O fotografie realizată de reporterul Igor Bobic arată un protestatar care stă pe scaunul președintelui Senatului. Capitoliul este blocat, iar poliția încearcă să stăpânească mulțimea care continuă să spargă ferestre și să intre în clădire.

Cum a început atacul

La scurt timp după ora locală 13:00 sute de protestatari pro-Trump (unii înarmați) au împins barierele amplasate de-a lungul clădirii Capitoliului și s-au confruntat cu ofițeri de poliție pe care i-au numit „trădători” pentru că și-au făcut treaba.

Aproximativ 90 de minute mai târziu, Poliția a anunțat că manifestanții au intrat în clădire.

Ședința Congresului SUA a fost oprită, iar Camera a fost evacuată. Vicepreședintele Mike Pence, care supraveghea votul asupra rezultatelor din Colegiilor Electorale, a fost, de asemenea, evacuat.

Primarul Muriel Bowser a anunțat că Washington se va închide la ora locală 18:00. Blocajul va rămâne în vigoare până la ora 6:00 în dimineața de joi.

Context

Membrii Congresului SUA s-au întâlnit astăzi pentru a certifica victoria președintelui ales, Joe Biden. Înainte de adunare, republicanii din ambele camere plănuiseră să obiecteze la numărătoare și să întârzie certificarea inevitabilă a victoriei lui Biden.

Ca urmare, după ce au fost chemați de Trump, mii de oameni din toate colţurile Statelor Unite au început să se adune lângă Casa Albă cu steaguri imense, pe care apar mesaje cu „Trump” sau „Opriţi furtul”, un slogan al celor care cred că alegerile prezidenţiale au fost fraudate.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW