Învățate să economisim încă de mici, persoanele cu venituri scăzute își pot închipui că modul în care fac economii și beneficiază de un stil de viață cei cu venituri mari este același cu al lor. Pe bază de comparație (sammenligne) și asemănare, dacă o persoană cu venituri minime reușește să economisească, atunci și una cu venituri mari o să o facă la fel, doar că la un nivel mai ridicat, acest lucru datorându-se faptului că nivelul veniturilor este mai mare.
Greșit! În primul rând că pentru o persoană cu venituri mari economisirea înseamnă cu totul altceva, adică este vorba despre a strânge bani mai mulți, dar nu ca urmare a impunerii unor limite sau privațiuni raportat la suma obținută ca venit lunar, ci ca o formă de investiție a unei părți din această sumă, care să oferă noi perspective de câștig și de multiplicare a valorii financiare. În al doilea rând, oamenii cu venituri mari nu caută să-și plaseze economiile (nu întregime) în opțiuni generatoare de câștiguri suplimentare de natură fixă și sigură (depozite bancare sau conturi de economii), ci o fac în alt tip de instrumente financiare: în cele cu risc moderat și risc crescut.
Venituri diferite, riscuri diferite, economii diferite!
Persoanele cu venituri ridicate preferă să economisească diferit pentru că au la îndemână anumite soluții financiare care le permit să-și exploateze și plăcerea riscului, mai ales că sursa de venituri este una de natură să ofere relaxare și confort financiare. Unei persoane cu venituri mici chiar și împrumuturile fără dobândă 2018 (lån rentefrit 2018) îi poate trezi interesul numai în măsura în care se limitează la respectarea tiparului auto-impus de obținere de bani. Celor cu venituri mari, riscul le trezește și satisface dorința de multiplicare a veniturilor ca o formă de stârnire a orgoliului și a capacităților de anticipare financiară. De aceea, în timp ce o persoană cu venituri normale o să-și plaseze banii în plus în soluții financiare sigure, dar cu un nivel extrem de scăzut al dobânzii, cele cu venituri mari vor risca cu:
- Sisteme de economisire de tip private banking cu dobânzi personalizate sau preferențiale – este una dintre modalitățile de creștere a valorii dobânzii oferite prin raportate la nivelul financiar al deponentului;
- Plasamentele în aur și în titluri de stat – care beneficiază de un nivel de risc moderat, ceea ce nu doar că dublează valoarea investiției în timp, ci îi oferă deponentului siguranța că banii lui sunt, totuși, investiți într-un instrument financiar solid;
- Fondurile de investiții – în general sunt preferate acele fonduri care oferă posibilitatea de acumulare la o rată a dobânzii fixă, dar pentru o perioadă de timp mai îndelungată, ceea ce creează avantaje pentru cei care nu au nevoi financiare urgente.
În acest mod, persoanele cu venituri mari nu se diferențiază de cele cu venituri mici doar prin valoarea veniturilor, modul de economisire și nivelul de risc asumat, ci și prin posibilitatea de a investi acele sume de care se pot dispensa foarte ușor pentru perioade de timp medii sau lungi ca durată. De aceea, persoanele cu venituri mari vor avea parte de un nivel de economisire mult mai ridicat decât cele cu venituri mici, chiar dacă ambele categorii economisesc!