Peste 100.000 de manifestanți împotriva proiectului de certificat vaccinal în Franța

La Paris, Montpellier, Toulouse, Strasbourg sau Lyon, francezii care se opun certificatului vaccinal s-au mobilizat sâmbătă pentru a denunța ultimele decizii guvernamentale. Ceea ce însă i-a adus urgent în stradă în aproape întreaga Franță au fost și declarațiile nepotrivite făcute zilele trecute de președintele Emmanuel Macron la adresa celor ce nu vor să se vaccineze împotriva Covid-19 pentru a se opri astfel evoluția alarmantă a pandemiei la nivelul țării. În plus, manifestanții au dorit oprirea adoptării în Senat, luni, a proiectului de certificat vaccinal, votat deja în Adunarea Națională. «Macron, acum îți vom face noi zile fripte» (cuvinte adresate de președintele Macron nevaccinaţilor, n.r.), au strigat cei peste o sută de mii de manifestanți veniți la Paris sau mobilizați în alte mari orașe din Franța, în peste 179 de cortegii. La Paris, trei cortegii au reunit peste 18.000 de francezi, imposibil de a putea fi blocați de importantele forțe de ordine mobilizate de Ministerul de Interne. Zece protestatari au fost interpelați la Paris, iar trei membri ai forțelor de ordine au fost răniți. În restul țării au fost interpelate alte 24 de persoane și alți trei membri ai jandarmeriei răniți. Manifestația, au remarcat posturile franceze de televiziune, a avut o tentă de miting politic, mai multe personalități ale Extremei Drepte rostind discursuri – via mesaje video – de susținere a manifestanților: Marion Marechal, nepoata dnei Marine Le Pen, foarte conservatorul Jean-Fréderic Poisson, Florian Philippot, liderul organizaţiei de extremă dreapta «Les Patriots», sau fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon. Încercările de a transforma manifestația în lupte cu forțele de ordine a fost rapid blocată de poliție și jndarmerie. Excepție au făcut incidentele de la Monpellier și Toulouse, unde forțele de ordine au folosit gazele lacrimogene și intervenții dure contra manifestanților violenți proveniți din cunoscutele «veste galbene».

«Laboratoarele să spună adevărul»

Patrice, 56 ani, a venit la manifestația de la periferia Parisului pentru a-și exprima nemulțumirea. «M-am săturat de aceste restricții care nu sunt justificate deoarece Omicronul nu este letal», a explicat el. ”Astea sunt măsuri politice, nu suntem niște proști. Eu nu sunt contra vaccinului, eu sunt contra certificatului care pentru mine este o manieră de a mă controla. Sunt suprapaşnic și nu sunt nici susținător al lui Philippot…doresc o totală transparență privind efectele secundare . Altfel nu mă voi vaccina, vrem ca laboratoarele să ne spună adevărul”.

Emmanuel Macron a şocat opinia publică franceză dar şi internaţională marţea trecută când, într-un interviu acordat ziarului Le Parisien, şeful statului a spus că «are foarte tare chef să le facă zile fripte celor nevaccinaţi, limitându-le la maximum accesul la activităţile vieţii sociale». Cuvinte grele pe care preşedintele a spus vineri că «le asumă pe deplin».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW