După intense dezbateri, capitala Cehiei a decis să celebreze memoria unuia din cei mai curajoși opozanți ai lui Vladimir Putin, Boris Nemţov, asasinat în februarie 2015, în apropierea Kremlinului. O decizie în acest sens, anunțată de Consiliul municipal al capitalei Cehiei, a intrat în vigoare joi, 27 februarie, cu câteva zile înaintea împlinirii a cinci ani de la asasinarea acestei figuri politice liberale din Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, nu a reacționat oficial la aflarea deciziei Consiliului municipal din Praga, dar surse apropiate puterii de la Moscova, citate de „Le Figaro”, au pus la îndoială „adevăratele motivații” ale deciziei respective. „De ce a fost aleasă denumirea Boris Nemţov, a afirmat înalta oficialitate rusă căreia i-a fost păstrat anonimatul, din moment ce există mulți oameni politici, personaje istorice și chiar eroi cu merite pentru dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și Republica Cehia”.
Primarul capitalei cehe, Zdenek Hrib, a anunțat de asemenea că o alee situată în apropierea ambasadei Rusiei se va numi, în viitor, Anna Politkovskaia, o jurnalistă militantă pentru respectarea drepturilor omului, asasinată la Moscova în 2006. „Nemţov și Politkovskaia amândoi au apărat democrația, motiv pentru care au fost în mod laş asasinați”, a declarat Zdenek Hrib.
Reamintim că Boris Nemţov, fost ministru și deputat partizan al reformelor liberale, devenit un încrâncenat opozant al lui Vladimir Putin, a fost ucis, cu focuri de armă, în noaptea de 27 spre 28 februarie 2015, pe podul Bolchoï Moskvoretsky, în apropiere de Kremlin. În 2017 au fost condamnați la închisoare pe termene între 10 și 20 de ani, cei acuzați că l-au ucis pe Nemţov. Fiica lui Nemţov a criticat modul în care a fost derulată ancheta, subliniind că cei care în realitate au comandat asasinatul sunt liberi.
Duminica viitoare, la Moscova și în alte orașe din Rusia sunt prevăzute manifestații tradiționale în memoria opozantului Boris Nemţov, asasinat la ordinul Kremlinului. Au fost însă interzise manifestațiile din unele localități, inclusiv de la Sankt Petersburg.
În ultimii ani, pieţe purtând denumirea Boris Nemţov au mai fost inaugurate în apropierea ambasadelor Rusiei din Washington, Vilnius, Kiev. În 1984, o stradă din New York a primit numele lui Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel și militant activ pentru drepturile omului.