UE autorizează vaccinul AstraZeneca/Oxford

Comisia Europeană a acordat vineri o autorizație de punere pe piață a vaccinului contra Covid-19 dezvoltat de laboratorul suedo-britanic AstraZeneca /Universitatea Oxford, și pentru persoane cu vârste de peste 18 ani. Deși pare puțin probabil ca Uniunea Europeană să obțină cantitatea de doze convenită prin contract. Este vorba de un al treilea vaccin contra Covid-19 autorizat în UE, după cele produse de Pfizer/BioNTech și Moderna, autorizate în lunile decembrie şi ianuarie.

Această autorizație a fost acordată imediat după ce Agenția europeană a medicamentelor (EMA) a emis o recomandare științifică pozitivă, fondată pe o evaluare aprofundată a securității vaccinului, a eficacității și a calității lui. Rezultatele combinate ale unui număr de patru teste clinice realizate în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud, implicând 24.000 de persoane, au arătat că vaccinul este eficace în prevenirea Covid-19 la persoane cu vârste de 18 ani și peste, a precizat EMA.

Dispută Bruxelles-laboratorul AstraZeneca

Garantarea unor vaccinuri sigure pentru europeni este prioritatea noastră absolută. Cu vaccinul AstraZeneca acum autorizat, 400 milioane de doze suplimentare vor fi disponibile în Europa„, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Domnia sa a subliniat, cu reproș, că s-a așteptat ca laboratorul respectiv să furnizeze dozele – așa cum s-a convenit – astfel ca europenii să se poată vaccina imediat ce este posibil. „Vom continua să facem tot ce ne este în putință pentru a obține mai multe vaccinuri pentru europeni, vecinii noștri și partenerii noștri din întreaga lume”, a spus Ursula von der Leyen. Domnia sa a purtat discuții contradictorii cu laboratorul farmaceutic respectiv după anunțul acestuia privind diminuarea livrărilor de doze promise pentru primul trimestru. Comisia Europeană a publicat vineri conţinutul contractului semnat cu AstraZeneca și, concomitent, a lansat o măsură de transparență pentru reglementarea exporturilor europene de vaccinuri.

Astfel, orice export dintr-un stat membru UE spre o ţară din afara spațiului comunitar va trebui aprobat de autorităţile naționale în câteva ore de la depunerea cererii. Excepție fac destinațiile din Balcani și din Parteneriatul estic (Moldova), țările în curs de dezvoltare, precum și statele Islanda, Elveția, Norvegia și Liechtenstein. Surse informate citate de RFI, susțin că UE suspectează că dozele vaccinului AstraZeneca destinate europenilor ar putea pleca spre Regatul Unit. Există bănuiala că dozele vaccinului Astra Zeneca ce nu vor mai fi livrate UE, au fost de fapt cumpărate de Londra la un preț mai mare.


Foto: By Whispyhistory – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99366202

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW