duminică, 31 mai, 2020
10.2 C
București

Piața imobiliară în 2019: construcțiile rezidențiale pe plus, tranzacții mai puține

Potrivit ultimelor statistici furnizate de Institutul Național de Statistică, lucrările de construcții rezidențiale sunt în creștere.

După ce anul 2018 a fost unul mult mai slab din punct de vedere al construcțiilor rezidențiale (-23,6% față de anul 2017), începutul anului 2019 aduce vești bune. În prima lună a anului a avut loc o creștere a construcțiilor rezidențiale de 7,2%, aceasta în condițiile în care majoritatea altor tipuri de construcții sunt în scădere. „Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 4,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 4,0%. Creşterea s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale, cu 7,2%”, precizează INS.

Potrivit sursei menționate, în luna februarie 2019, s-au eliberat 2.853 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, încreştere cu 40,7% faţă de luna ianuarie 2019 şi cu 4,7%, faţă de luna februarie 2018.

Tranzacțiile imobiliare, în declin

În primele trei luni ale anului 2019, la nivelul întregii țări au fost înregistrate peste 110.000 tranzacții imobiliare. În prima lună a anului au fost înregistrate 30.733, pentru ca în februarie numărul să crească până la 40.810. Luna martie a stabilit „recordul” începutului de an cu 44.566 tranzacții imobiliare. „În luna martie 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 44.566 imobile, cu 3.756 mai multe față de luna februarie 2019. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna martie a acestui an este cu 14.147 mai mic față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna martie 2019, în București – 7.619, Ilfov – 4.080, Cluj – 2.978. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 255, Gorj – 198, Olt – 117”, detaliază Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Prețuri imobiliare

Pe parcursul anului 2018 Cluj Napoca a devenit primul oraș din țară care a atins nivelul prețurilor dinaintea crizei financiare. O parte dintre analiștii imobiliari sunt îngrijorați de acest lucru, remarcând faptul că prețul locuințelor valorează și cu 40% mai mult față de valorile înregistrare în 2014.

Șapte orașe din România înregistrează prețuri medii de cel puțin 1.000 euro/mp. Topul este condus, oarecum surprinzător, de Cluj-Napoca, care a reușit să detroneze capitala. În acest top se regăsesc Timişoara, Constanţa, Braşov, Craiova și Iași.

Ansambluri rezidențiale noi

Prin construcția de noi locuințe, dezvoltatorii imobiliari au ajutat sectorul imobiliar să prospere. Un rol important în menținerea pieței la un nivel ridicat îl are și programul „Prima Casă”. Acesta s-a derulat în ultimii zece ani, iar prin intermediul lui au reușit să își achiziționeze locuințe peste 250.000 de români.

Potrivit Institutului Național de Statistică, „în luna februarie 2019 s-au eliberat 2.853 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 40,7% faţă de luna ianuarie 2019 şi cu 4,7%, faţă de luna februarie 2018”. 67% dintre acestea sunt pentru zona rurală.

Dacă sunteți în căutarea unui apartament, nu ezitați să consultați anunțurile de închiriat/vânzare postate pe site-ul de imobiliare Flatfy, în timp ce pe New Flatfy ro veți găsi cele mai noi ansambluri imobiliare construite în România. Platforma Flatfy este disponibilă și în țările învecinate cu România, Ungaria, Moldova, Bulgaria.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George...

Donald Trump: Statele Unite “pun capăt” relațiilor lor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Președintele american a anunțat vineri că țara sa "pune capăt" relațiilor cu Organizația...

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...