-4.1 C
București
miercuri, 20 ianuarie

Piața Victoriei „fierbe” din nou

Zeci de mii de oameni se estimează că vor participa astăzi la mitingul din Piața Victoriei. Se așteaptă participarea românilor plecați la muncă peste hotare, dar și a numeroși oameni din București sau alte orașe din țară.

00:28 – Toate străzile și bulevardele care duc spre Piața Victoriei sunt închise circulației. În toate intersecțiile principale din zonă sunt numeroase echipaje de poliție. 

00:20 – Mii de oameni continuă să protesteze pe bulevardele și străduțele adiacente Pieței Victoriei. Sunt și numeroși protestatari care se plimbă liniștiți prin mijlocul pieței. 

23:00 – Scene desprinse din protestele de la Atena, Los Angeles sau suburbiile Parisului: huliganii au ridicat o baricadă incendiară la ieșirea din Pasajul Victoria spre Bd. Nicolae Titulescu. 

23:50 – Atacuri virulente ale oamenilor obișnuiți pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române. În cele peste 3.500 de comentarii postate până la această oră, contribuabilii sunt șocați de intervenția nejustificat de brutală a jandarmilor și îi acuză de lipsă de patriotism, servilism și desconsiderare a celor care le plătesc salariile din taxele virate la stat.

23:47 – Reacția Președintelui României, Klaus Iohannis, la evenimentele din această seară: „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

23:45 – Intervenția Jandarmeriei a redus numărul protestatarilor, dar nu a reușit să elibereze piața. 

23:23 – Jandarmii continuă să elibereze Piața Victoriei, dar intervenția aduce mai degrabă a fiasco, aducând doar pagube colaterale și îndepărtarea protestatarilor pașnici. Numeroși protestatari se retrag în colțurile pieței, sau pe străduțele laterale, fără a da vreun semn că vor să plece. Intervenția Jandarmeriei nu face decât să incite la violență și să crească starea de tensiune.

23:12 – În acest moment au loc lupte de stradă în zona Pieței Victoriei, între grupuri de tineri și jandarmi. Majoritatea protestatarilor pașnici s-au retras. Intervenția disproporționată și nejustificată a jandarmilor a dus la excaladarea violențelor.

23:10 – Jandarmii continuă să tragă cu gaze lacrimogene și au pus în mișcare tunurile de apă. Piața este încet, încet, eliberată de oameni care se retrag pe străzile laterale. 

23:06 – Un cordon de jandarmi încearcă să treacă prin mulțime, dar este ridiculizat de un grup de bărbați care îi pune pe fugă. Doi jandarmi, care au căzut în timpul retragerii în fugă, sunt aproape linșați de mulțime, dar reușesc să se retragă cu ajutorul unor protestatari.

23:00 – Câteva zeci de mii de persoane continuă să protesteze în Piața Victoriei. Protestul este pașnic. Câțiva protestatari ne-au declarat că mâine vor reveni alături de familii,

22:51 – Datele oficiale arată că până la această oră au fost înregistrate 247 de persoane rănite, în special de la inhalaraea gazelor lacrimogene. 

22:32 – Jandarmii s-au retras într-un cordon spre gardul Palatului Victoria, dar continuă să folosească inutil și haotic gazele lacrimogene, deși protestatarii nu sunt violenți. 

22:23 – Digi 24 surprinde în imaginile transmise în direct din piață indolența jandarmilor, care deși sunt echipați cu scuturi și sunt prezenți în număr foarte mare, nu sunt capabili să extragă din mulțime câțiva bărbați care îi lovesc. Colegi de-ai lor continuă să utilizeze în exces grenadele lacrimogene pe care le aruncă în mulțime, deși nimic din situația generală nu o impune.

22:15 – Jandarmeria anunță că va interveni pentru dispersarea protestatarilor, deși oamenii sunt pașnici. Val de mesaje și fotografii acuzatoare la adresa jandarmilor pe Facebook. Aceștia sunt acuzați că actionează foarte violent, haotic, continuă să folosească gazele lacrimogene și nu fac decât să tensioneze situația.

21:55 – Jandarmii au creat un cordon care desparte protestatarii pașnici de huligani. 

21:45 –  Noi violențe între un grup de ultrași și jandarmi. O bună parte dintre protestatarii pașnici s-au retras. Jandarmeria intervine haotic, fără discernământ și nu pare capabilă să disperseze gruparea de huligani.

21:40 – Peste 120.000 de oameni în Piața Victoriei, inclusiv străduțele laterale sunt pline de oameni. 

21:15 – Situația este din nou pașnică, încercarea de deturnare a manifestației nu a reușit. Ultrașii par să se fi retras. 

21:10 – Stația de metrou „Piața Victoriei” a fost redeschisă, dar având în vedere numărul mare de persoane care vin spre piață, stația este supravegheată de forțele de ordine. 

21:05 – „Tangoul” ultrași – jandarmi a reînceput. Jandarmeria este indolentă și pare dezinteresată de prevenirea acestor incidente. Deși protestatarii pașnici s-au îndepăratat de grupurile de suporteri, nimeni nu intervine să îi rețină.

21:00 – Peste 70.000 de oameni în Piața Victoriei. S-au aprins lanterenele telefoanelor mobile, iar protestatarii au cântat imnul național. 

20:45 – Situația pare să se fi calmat, oamenii protestează liniștit.

20:35 – Jandarmeria continuă să dea cu gaze lacrimogene fără discernământ, afectând în special protestatarii pașnici. Situația seamană cu cea de la meciul Steaua-Rapid din primăvară, când din cauza unui grup mic de suporteri violenți o întreagă tribună a fost „gazată”.

20:30 – Așa cum era de așteptat, ultrașii au revenit în piață și, la fel ca în februarie 2017, au început să se manifeste violent. Intervenția Jandarmeiei este lamentabilă, reușind performanța să se auto-stropească cu tunul cu apă.

20:00 – Stația de metrou Piața Victoriei s-a închis, atât pentru accesul cât și pentru ieșirea călătorilor. Trenurile nu mai opresc în această stație. 

19:00 – Peste 50.000 de oameni în piață, iar numărul este în continuă creștere. Mii de manifestanți au tricouri și însemne cu injurii la adresa PSD, dar și cu însemnele campaniei „Fără Penali”.

17:30 – În Piața Victoriei sunt deja câteva mii de oameni, maoritatea pe străduțele din jurul zonei. Jandarmeria a deplasat forțe impresionante, inclusiv jandarmi călare și un tun cu apă.

16:22 – Protestatarii prezenți în Piața Victoriei au blocat traficul pe Bd. Kiseleff și Bd. Aviatorilor, profitând de o lipsă totală de reacție a Jandarmeriei. Aceștia au fost blocați de jandarmi abia lângă gardul care delimitează Palatul Victoriei de stradă.

14:40 – Mii de mesaje publicate în grupul de Facebook „Diaspora Europeană”, în care românii de peste hotare publică fotografii cu locul de muncă, într-un raspuns direct la mesajele unor membri PSD care i-au acuzat că au plecat în străinătate să fure, să se prostitueze sau să cerșească. 

12:25 – Un grup circa 50-60 de protestatari din Ardeal s-a strâns în Piaţa Universităţii. Unul dintre aceștia a spus: „Termini o școala degeaba, nu ți se oferă nicio posibilitate în România. Am plecat afară să caut ce nu am putut să găsesc aici. Am absolvit facultatea acolo. M-au primit foarte bine. Nu contează ce scrie pe hârtie, conteaza ce știi să faci. Nu am dat niciodata șpagă acolo, dacă te duci cu un buchet de flori acolo la un doctor se uită ciudat la tine. Pentru a schimba lucrurile este foarte mult de muncă, dar putem să o facem cu pași mici.”

10:00 – Încă de la primele ore ale dimineţei, câteva zeci de protestatari s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală în aşteptarea mitingului. 

Curierul Național vă va ține la curent, live-text de pe teren, cu evoluția evenimentelor din această seară. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articolul precedentSe ascute lupta în agricultură
Articolul următorCaricatura zilei

WWW