-1.1 C
București
miercuri, 2 decembrie

Se ascute lupta în agricultură

„Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde a apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreț, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură”, a precizat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Astfel, acesta neagă că ar fi emis un ordin care vizează distrugerea sau arderea culturilor agricole. Potrivit actului normativ semnat vineri de ministrul Petre Daea, fermierii sunt obligaţi să neutralizeze suprafeţele de cultură pe unde au trecut porcii mistreţi din zonele afectate de pesta porcină africană (PPA), informează publicaţia despre fermieri, Agrointeligenţa. Petre Daea a negat cu fermitate aceste informaţii.

Potrivit acestuia, ,,este un ordin cu caracter intern pentru a pregăti specialiștii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situații de urgență”. ,,Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de față nu avem nicio astfel de situație.

Nu există la această dată vreun caz în România. Ordinul sună foarte clar: în condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara? Rămân consternat de informațiile din presă care pot face rău țării prin interpretare alarmantă şi neconformă cu ordinul dat”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii.  

Fermierii reacţionează 

Agricultori din judeţele Galaţi şi Brăila au declarat pentru agenţia Mediafax că implementarea ordinului ministrului Daea ar putea duce la falimentarea marilor fermieri. „Eu cred că ordinul se va aplica, a fost ţinut ascuns câteva zile, apoi l-au scos, cred că este ca la porci, nu-ţi dă de ales. Nu ştiu ce înseamnă pentru afacerea mea, eu am nişte socoteli foarte clare, vă spun sincer că nu ştiu ce va fi şi cum voi trece peste asta. Sper să nu se ajungă până acolo, dar nimic nu ne mai uimeşte. Teoretic, dacă statul ne plăteşte producţia, nu ne afectează, dar încă nu ştiu cum se va face, ce valoare au despăgubirile, când se dau, dacă se dau. Dacă trecem peste aspectul ăsta, cred că foarte mult de suferit va avea şi pământul. Focul va avea efecte asupra mediului, gândiţi-vă cât fum va fi”, a declarat, pentru Mediafax, agricultorul brăilean Mihai Mocanu.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW