La video-summitul european special (al câtelea de la declanșarea actualei crize?), desfășurat joi, 23 aprilie, timp de circa patru ore, liderii țărilor membre ale UE au reluat discuțiile asupra unui viitor plan de relansare a economiilor lor grav lovite de măsurile luate în lupta cu coronavirusul. Ei au mandatat Comisia Europeană să facă propuneri concrete în acest scop. Și de data aceasta, comentatorii politici, corespondenții de presă acreditați la Bruxelles, citați de presa franceză, au constatat că divergențele intraeuropene privind fizionomia viitorului dispozitiv rămân în continuare profunde.
Deși Charles Michel, președintele Consiliului European, sublinia necesitatea urgentă de a se ajunge la un plan de relansare economică cât mai rapidă după relaxarea restricțiilor impuse împotriva virusului ucigaș, cu regret constată o lipsă de acțiuni imediate. Având în vedere divergențele profunde între țările membre, liderii europeni nu au reușit joi seară, din nou, să se înțeleagă asupra liniilor mari ale unui plan de relansare care să ajute Europa după estomparea crizei sanitare. S-a făcut totuși un pas înainte, a aflat presa: au căzut de acord să mandateze Comisia Europeană să formuleze în următoarele săptămâni propuneri concrete, pe baza unor discuții cu liderii țărilor membre ale UE. Comisia va trebui să producă o analiză de impact a actualei crize, atât în plan geografic, cât și sectorial.
Scădere dramatică a PIB-ului
În absența unei decizii concrete, analiștii bruxellezi nu consideră că această reuniune a fost nefructuoasă. Ea a permis totuși europenilor „să ia măsura gravității situației”. Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, i-a alertat pe liderii țărilor Uniunii asupra magnitudinii fără precedent a crizei: o prăbușire a PIB-ului ce ar putea ajunge până la anul acesta la 15%. Doamna Merkel, care a făcut deja un gest de deschidere în fața propriului parlament afirmând că Germania este gata să aducă o contribuție mai mare la bugetul european, și-a asigurat omologii europeni, joi seară, că susține ideea unui plan masiv de relansare economică. „Vor fi necesare investiții substanțiale”, a subliniat domnia sa într-o declarație de presă după reuniune.
Deși liderii europeni au avut idei contradictorii privind dimensiunea sumelor în joc, doamna von der Leyen s-a referit la o sumă echivalentă cu circa o mie de miliarde de euro. Este o cifră ce convine Franței. Președintele Emmanuel Macron a considerat astfel că „există un consens asupra necesității unui răspuns puternic, decis rapid „, în timp ce Charles Michel, președintele Consiliului European, a insistat asupra „necesității urgente” de a răspunde economic la actuala criză.
Pozițiile „cele mai dure”
Elaborarea textului unui acord european de relansare nu este o treabă ușoară, spun analiști politici de la Bruxelles și din diverse capitale europene. Există state, spunea Emmanuel Macron după reuniune, a căror psihologie profundă și constrângerile politice justifică adoptarea unor poziții dure”. Apare întrebarea, ce compromis poate fi găsit între linia susținută de Paris, Madrid, Roma, Lisabona sau Grecia de o parte, apelând la adevărate transferuri bugetare, și linia pe care o preconizează Berlinul, Viena sau Haga, care constă în privilegierea acordării de împrumuturi statelor? Se pare, spune corespondentul la Bruxelles al ziarului „Les Echos”, că s-ar fi ajuns la o soluție „hibrid”: între subvenții și împrumuturi va trebui găsit „un echilibru solid”, a rezumat doamna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
O altă certitudine: planul de relansare se va articula cu bugetul european pe 2021-2027. Ceea ce înseamnă că în curând vor fi reluate dezbaterile pe această temă, întrerupte după declanșarea crizei sanitare. În acest context, Comisiei Europene îi revine datoria de a pune pe masa negocierilor, a dezbaterilor a unor propruneri complete care să favorizeze articularea bugetului plurianual european cu diversele dispozitive ce vizează accelerarea relansării economice. Președintele Emmanuel Macron a lansat – într-o declarație de la Elysée, după reuniunea Consiliului European – apelul la solidaritatea europenilor pentru susținerea, în cadrul unui plan masiv de relansare, a țărilor cel mai grav afectate de criză. „Dacă este lăsată să se prăbușească o parte a Europei, se va prăbuși întreaga Europă”, a avertizat domnia sa.
Foto: By Unión Europea en Perú from Lima, Perú – Charles Michel, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89104804