Indiferent că ai fost sau nu afectat de dezechilibrul financiar cauzat de pandemie, o bună planificare a aspectelor economice din viața personală te poate scăpa de multe griji. Avantajele vin la pachet cu un stil de viață liniștit, în care nu te culci cu grija zilei de mâine și care pune pe primul loc o viziune practică asupra finanțelor tale. Planurile financiare te ajută și să prioritizezi cheltuielile, să iei decizii mai bune în viața de zi cu zi, dar și să-ți faci o idee mai bună despre adevăratele tale nevoi. Iată ce avantaje îți mai aduce planificarea financiară:
Gestionarea economiilor
Economiile reprezintă baza unui stil de viață confortabil, reversul pozitiv la “a trăi de azi pe mâine”. De multe ori poate fi complicat să pui deoparte sumele pe care ți le-ai dori, dar o bună gestionare a finanțelor vine odată cu planificarea financiară. Aceasta implică stabilirea unor sume lunare pe care vrei să le pui deoparte și asumarea acestei responsabilități.
O metodă ușoară prin care poți fi mai motivat să faci economii în fiecare lună este setarea unor țeluri specifice. De regulă, o achiziție mai importantă sau mai scumpă te poate face să stabilești o serie de priorități benefice. Rambursarea anticipata a unui credit este, de asemenea, un scop care te va face să pui banii necesari deoparte. Aceasta îți va aduce beneficii pe termen lung, în special pentru că vei putea să finalizezi o datorie importantă.
Cheltuirea în funcție de adevăratele nevoi
Dacă observi în fiecare lună că nu rămâi la final cu o sumă considerabilă, înseamnă că nu cheltui în funcție de nevoile tale adevărate. Adesea, cheltuielile imprevizibile, mai ales cele substanțiale, apar atunci când duci un stil de viață care nu este adaptat bugetului tău.
Odată ce realizezi aceste aspecte și poți identifica o cauză a cheltuielilor exagerate, poți planifica un buget pentru fiecare lună. Trebuie să analizezi care sunt cheltuielile tale principale, cele vitale și cum cheltui în viața de zi cu zi. Obiceiurile precum cumpărăturile sau achiziționarea aparaturii de care nu ai neapărat nevoie acasă pot fi cauza unor cheltuieli foarte mari, care te pun în imposibilitatea de a mai economisi la finalul lunii.
Folosirea surplusului financiar cu scop
Vremurile mai complicate, precum cele cauzate de pandemie și de întreaga criză sanitară scot, au scos în evidență nevoia de a avea un plan financiar personal stabil și concret. Situațiile imprevizibile pot apărea oricând, motiv pentru care este important să fii pregătit pentru acestea.
Când ai un surplus financiar, indiferent de sursa acestuia, fă tot posibilul să nu-l cheltui imediat, ci să investești în ceva cu adevărat important pentru tine sau chiar să pui banii deoparte. Prioritizarea scopurilor poate include un plan pe termen scurt, de până la 1-3 ani, sau pe termen lung, de până la 3-5 ani. Pentru acestea va fi nevoie să investești cât mai inteligent resursele financiare, în special dacă beneficiezi de mai multe surplusuri de-a lungul timpului. De asemenea, hotărăște-te care este scăderea cu care ești confortabil, în cazul în care investești aceste sume la bursă sau în alte fonduri de investiții.
Planificarea financiară te poate scoate din anumite impasuri sau îți poate oferi, pur și simplu, o structură în ceea ce privește cheltuielile și economiile.