Cum să faci ca schimbarea locuinţei să fie mai simplă pentru copilul tău

Fie că vă mutați în alt oraş sau doar în alt cartier, schimbarea locuinţei poate fi o experiență deosebit de stresantă atunci când sunt implicați şi copiii.

De fiecare dată când scoţi un copil şi chiar un adolescent din mediul său familiar, lucrurile pot deveni complicate pentru întreaga familie.

Din fericire, există o serie de lucruri pe care le poţi face – atât înainte de mutare, cât și după – pentru a le diminua anxietatea și a le atenua temerile. Pentru a-ţi veni în ajutor, am evidențiat mai multe moduri de a face tranziția către noua locuinţă cât mai simplă posibil, atât pentru tine, cât și pentru întreaga familie.

Comunicarea este importantă

Atunci când tu şi partenerul decideţi că a venit momentul să vă mutaţi, comunicaţi-le copiilor acest lucru, precum şi argumentele care au stat la baza acestei hotărâri. Mai mult decât atât, tranziţia lor va fi mai uşoară dacă vor simți că fac parte din procesul de decizie. Copiii pot participa chiar şi la vizionările potenţialelor noi locuinţe şi le poţi cere opinia despre camera lor sau împrejurimi.

Mult calm

Căutarea unei noi locuinţe, dar şi întreg procesul de mutare este stresant şi pentru adulţi. Este posibil ca presiunea situaţiei, mai ales dacă trebuie să şi vinzi un apartament înainte de a cumpăra un altul, să îşi spună cuvântul şi să devii mai puţin răbdător decât de obicei. Este important să conştientizezi că majoritatea copiilor preiau şi îşi însușesc emoţiile părinţilor, aşa că fă tot ce poţi să fii cât se poate de calm în prezenţa celor mici.

Fă lucrurile să pară amuzante

Chiar dacă procesul de împachetare a tuturor lucrurilor din casă pare să fie un calvar, cu puţină organizare şi răbdare totul poate fi făcut foarte eficient. Copiii, mai ales dacă vorbim de şcolari, pot fi implicaţi în unele activităţi care pot deveni amuzante pentru ei dacă sunt transformate în jocuri sau mici concursuri. De exemplu, puteţi face o competiţie de sigilat cutiile cu banda adeziva. Pentru copii este important să se simtă utili şi chiar să primească responsabilităţi adecvate vârstei lor, aşa că nu ezita să-i implici în diferite activităţi.

Descoperiţi noul cartier

Indiferent că vă mutaţi într-un oraş nou sau în altă zonă a aceluiaşi oraş, fă o plimbare cu copilul sau copiii pentru a le arăta cartierul. Le poţi arăta cel mai apropiat parc, viitoarea lor şcoală, magazinele şi locurile de joacă din împrejurimi. În felul acesta ei se pot familiariza mai uşor cu zona şi îşi pot imagina mai uşor cum va fi viaţa lor după mutare. De asemenea, pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste această etapă, le poţi citi cărţi care au ca personaje principale copii care trec prin experiențe similare.

Ziua mutării

Asigură-te că în ziua mutării copiii au la îndemână un rucsac cu apă şi gustări, dar şi jucăriile şi cărticelele lor preferate. Chiar dacă pentru adulţi e o zi cu multe lucruri de făcut, copiii obosesc mai repede şi au nevoie de lucruri care să-i ajute să se relaxeze şi să se simtă mai confortabil. La finalul zilei puteţi face un mic picnic cu gustări reci chiar pe podeaua sufrageriei. Pentru ei va fi amuzant şi va marca un final pozitiv al unei zile stresante.

După mutare

Ajută-ţi copilul sau copiii să-şi decoreze camera aşa cum doresc. Nu are rost să le impui prea multe lucruri, pentru că este mai important ca ei să se simtă confortabil şi în siguranţă în noul spaţiu. Totuşi, le poţi direcţiona creativitatea, oferindu-le soluţii practice de decorare şi depozitare. Atât timp cât se distrează, şi tu poţi fi mai liniştit.

Mutările, mai ales când sunt implicați şi copiii, pot fi experienţe foarte stresante. Ţine seamă de sfaturile de mai sus şi fă ca totul să fie mai simplu şi pentru tine, şi pentru cei mici!

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW