Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: Planul european de combatere a cancerului, avizat
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
Sănătate

Planul european de combatere a cancerului, avizat

Curierul Național
Autor Curierul Național
Publicat 16 iunie 2021
Distribuie
foto: ec.europa.eu

Comitetul Social și Economic European (CESE) salută Planul european de combatere a cancerului (Planul) ca jalon în lupta împotriva cancerului și a consecințelor sale sociale, financiare și psihologice în rândul cetățenilor UE și solicită o foaie de parcurs concretă privind punerea în aplicare a planului, însoțită de indicatori de performanță și de calendare realiste.

Deși prevenirea cancerului are o importanță majoră, este la fel de important ca Uniunea Europeană (UE) și statele membre să garanteze disponibilitatea unei infrastructuri medicale de înaltă calitate și accesibile, inclusiv a unor centre de screening, diagnosticare și tratament, a unor servicii de sănătate cu ajutorul unui personal medical suficient de numeros încât să corespundă necesităților în materie de îngrijire, precum și a unor sisteme eficace de sprijin pentru bunăstarea fizică și mentală a pacienților în timpul terapiei și ulterior acesteia.

O măsură urgentă este abordarea problemelor cauzate de pandemia de COVID-19 în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate. Restricțiile și întârzierile pot reduce șansele de recuperare și trebuie abordate în mod eficace, fiind necesar un răspuns prompt pentru a liniști temerile oamenilor. Partenerii sociali și organizațiile societății civile (OSC) sunt indispensabili pentru diseminarea celor mai bune practici și furnizarea de informații relevante – cu privire la posibilele cauze ale cancerului, la sprijinul acordat pentru recunoașterea simptomelor timpurii, la promovarea prevenirii și încurajarea unui stil de viață sănătos. Eforturile lor vor fi sprijinite, inclusiv prin alocarea de fonduri relevante în cadrul FSE+ pentru acțiuni comune de combatere a cancerului și pentru diseminarea celor mai bune practici în materie de prevenire.

Pentru a încuraja depistarea timpurie a cancerului, CESE sprijină inițiativele proiectelor de screening și de prevenire a cancerului și încurajează utilizarea de noi tehnologii și depunerea de eforturi pentru a-i sensibiliza pe cetățeni cu privire la necesitatea screeningului preventiv. Inițiativele în materie de screening și cele educaționale ar trebui să vizeze toate tipurile frecvente de cancer și să fie disponibile pentru un număr cât mai mare de cetățeni cu putință.

Planul trebuie să răspundă situației demografice din UE și să asigure condițiile favorabile menținerii unei stări de sănătate bune până la bătrânețe. În același timp, CESE solicită acordarea unei atenții speciale combaterii cancerelor la copii, care necesită măsuri specifice privind depistarea, accesul la medicamentele clasice și inovatoare, precum și îngrijirea dedicată copiilor și adolescenților.

Pentru a reduce inegalitățile naționale, regionale și sociale în ceea ce privește combaterea cancerului și a oferi soluții la standarde ridicate pentru toți, este crucial ca UE să implice toate statele membre în punerea în aplicare a planului și să încurajeze cooperarea dintre statele membre, inclusiv prin sprijin financiar din partea UE. Punerea în aplicare a planului trebuie să răspundă nevoilor specifice și individuale ale pacienților și ale supraviețuitorilor și să se adapteze la diferitele circumstanțe naționale, inclusiv mediul socioeconomic diferit, vârsta, sexul, handicapul etc.

În egală măsură, CESE solicită posibilități îmbunătățite care să permită pacienților bolnavi de cancer să beneficieze de tratamentul, îngrijirea și expertiza de înaltă calitate oferite de alt stat membru, precum și de disponibilitatea unor medicamente, echipamente medicale și alte produse medicale furnizate de o piață unică funcțională.

CESE consideră cercetarea și inovarea drept o piatră de temelie pentru o mai bună înțelegere a factorilor de risc care determină apariția cancerului și pentru îmbunătățirea diagnosticelor, a terapiilor și a tratamentelor. Ecosistemele de inovare, care implică întreprinderi de diferite mărimi, cercetători, pacienți, personal medico-sanitar și autorități din domeniul sănătății, trebuie să fie încurajate, promovate și sprijinite prin finanțare din partea UE și prin finanțare națională, în special prin parteneriate în cadrul Orizont Europa.

CESE subliniază necesitatea concentrării unor eforturi semnificative pe generarea de date și pe disponibilitatea și accesibilitatea acestora, cu scopul de a elabora metode mai avansate de prevenire, diagnosticare și tratament. Corelarea datelor digitale privind sănătatea cu datele genomice ale băncilor biologice trebuie facilitată pentru a permite prevenirea și îngrijirea personalizate. Elaborarea și utilizarea unor metode de analiză a datelor, inclusiv a IA, trebuie, de asemenea, stimulate printr-o cooperare consolidată la nivelul UE.

CESE subliniază importanța reducerii fumatului de tutun și ia act de raportul Comisiei privind aplicarea Directivei 2014/40/UE în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, și de concluziile acestuia, care vizează reducerea expunerii fumătorilor la substanțe periculoase și/sau care creează dependență. În acest context, luând act de avizul Comisiei privind emisiile și metodele de măsurare [secțiunea 3.1 din raport], CESE pledează, de asemenea, în favoarea unor cercetări suplimentare cu privire la metoda de testare a conținutului emisiilor de fum, inclusiv prin metoda WHO-Intense (cunoscută și sub numele Canadian Intense), și susține punerea în aplicare a recomandărilor OMS bazate pe rezultatele cercetării.

Pentru a contribui la prevenirea eficientă a cancerului profesional, CESE solicită intensificarea cercetării privind expunerea profesională la agenții cancerigeni și mutageni și la perturbatorii endocrini și cauzele cancerului profesional, în special în rândul femeilor. CESE recunoaște inițiativele legislative legate de cancer din cadrul Planului de reducere a expunerii profesionale la factori cancerigeni și subliniază necesitatea ca orice eventuală actualizare să fie științifică și bazată pe dovezi și să fie susținută de consultări cu partenerii sociali. CESE subliniază necesitatea de a promova și de a sprijini cercetarea și dezvoltarea pentru găsirea de înlocuitori pentru substanțele și produsele periculoase. În privința azbestului, CESE face trimitere la avizele sale anterioare, inclusiv la propunerile privind aspectele legate de recunoașterea și despăgubirea victimelor. Comitetul solicită, de asemenea, luarea în considerare a multiplelor expuneri în momentul evaluării și a gestionării riscurilor la locul de muncă și integrarea datelor privind expunerile profesionale în programele de depistare timpurie.

Combaterea cu succes a cancerului necesită cooperare internațională, precum și o educație de înaltă calitate în disciplinele oncologice, inclusiv cooperarea dintre statele membre în cadrul programelor educaționale, și promovarea competențelor sprijinite de UE și puse în aplicare și prin acțiunile comune ale partenerilor sociali. De asemenea, este deosebit de importantă cooperarea în cercetare și inovare și pentru facilitarea schimbului de cunoștințe. Mai mult decât atât, este necesară o colaborare structurată pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor, a echipamentelor și a altor bunuri pentru tratamentele împotriva cancerului.

- Publicitate -

Întreprinderile joacă un rol central în elaborarea de soluții pentru prevenirea, screeningul, diagnosticarea și tratamentul cancerului. De asemenea, ele depun eforturi pentru a combate cancerul prin reducerea impactului lor asupra mediului, prin dezvoltarea și realizarea de produse sigure sau produse modificate, mai puțin nocive, prin îmbunătățirea securității și sănătății la locul de muncă și prin sprijinirea pacienților în combinarea activității profesionale cu tratamentul împotriva cancerului și în întoarcerea fără dificultăți la locul de muncă. Pentru a încuraja acest lucru, UE trebuie să asigure condiții favorabile pentru inovare, investiții și desfășurarea activităților economice.

CESE solicită o implicare strânsă a partenerilor sociali și a organizațiilor societății civile în elaborarea și monitorizarea în continuare a Planului, alături de promovarea și finanțarea specifică a acțiunilor comune ale partenerilor sociali și ale OSC-urilor, inclusiv o reprezentare largă a diferitelor sectoare.

CESE solicită desfășurarea de campanii la nivelul întregii UE care să sensibilizeze și să sporească cunoștințele privind măsurile de prevenire și gestionare a cancerului la locul de muncă, rolul produselor alimentare de bună calitate, apei curate și aerului curat, precum și al stilurilor de viață individuale, inclusiv al alimentației, al activităților fizice și al opțiunii unor alternative mai bune, în prevenirea cancerului. Comunicarea, care vizează ca planul și măsurile sale să devină inteligibile și credibile pentru cetățenii europeni, va juca un rol crucial în reușita planului și în atingerea obiectivelor sale.

Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior 158 milioane euro fonduri europene investiți în dotarea IGSU pentru intervenții de urgență
Articolul următor Au fost selectate obiectivele de politică ale viitorului Program Interreg dintre România și Ungaria
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

România și SUA, 145 de ani de relații diplomatice
Actualitate Featured
Iranul ameninţă că va ataca bazele oricărei ţări care apără Israelul
Extern
Iranul a lansat al patrulea val de rachete asupra Israelului
Extern

RSS Știri Fotbal

  • Prea mici pentru Austria! Fără voință, naționala s-a făcut de râs la Viena
  • Steaua București deține tot palmaresul! Fotbal Club FCSB nu are istorie!
  • Metaloglobus face istorie: Promovare dramatică în Superliga după un retur eroic cu Poli Iași!
  • VIDEO | Ce salarii au sportivii de la secția de fotbal a Stelei
  • Reșițenii strică sărbătoarea Stelei, dar roș-albaștrii termină pe loc de Superliga

Citește și

Sănătate

Asociaţia Prematurilor câştigă premiul CESE pentru solidaritate civilă acordat României

9 minute
Pandemia COVID-19
Sănătate

Coronavirus: Alegerile au trecut, testarea a rămas la un nivel jenant!

1 minute
psiholog
Sănătate

Psiholog, psihoterapeut si consilier psihologic. Ce poate face fiecare pentru noi si la cine mergem cand avem diverse probleme?

6 minute
vaccin
Sănătate

Vaccinul antirotavirus ar putea scădea riscul diabetului de tip 1 la copii

6 minute
favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?