Planul european de relansare economică, în impas: Cum pot cele 25 state ale UE să scape de veto-ul Poloniei și al Ungariei

Angela Merkel, care prezidează în acest semestru Uniunea Europeană, scrie “Le Point” citând surse informate de la Bruxelles, așteaptă ca Varșovia și Budapesta să renunțe la a mai opune veto-ul la pachetul financiar european. În caz contrar, spun sursele citate, este în studiu un “plan al celor 25” pentru ieșirea din impas. De câteva săptămâni sunt în studiu modalitățile de ieșire din impas, de găsire a a unei soluții, atât la nivelul președinției semestriale germane a UE cât și la nivelul tuturor serviciilor Comisiei Europene. Angela Merkel a dat Poloniei și Ungariei termen luni și marți pentru a renunţa la veto-ul lor la planul european de relansare economică. Angela Merkel, care conduce UE până la finele acestui an, are misiunea de a pregăti Consiliul European din zilele de 11 și 12 decembrie. Nereușind să obțină o flexibilizare notabilă a pozițiilor lui Viktor Orban și a lui Mateusz Morawiecki, spun surse informate din Bruxelles, sunt serios avute în vedere răspunsuri, măsuri pentru a ocoli pozițiile “celor doi” și a se concepe un plan de relansare la nivelul celor 25 state membre ale UE care aprobă textul asupra căruia s-a căzut deja de acord.

Pentru zilele următoare, spun sursele, este previzibilă menținerea Poloniei și a Ungariei pe pozițiile cunoscute. S-a aflat că Viktor Orban s-a deplasat la Varșovia, unde împreună cu Mateusz Morawiecki a repus la punct poziția – la fel de dură – la dezbaterea măsurilor de punere în aplicare a planului de relansare și, în general, a pachetului financiar european pentru perioada următoare.


Foto: By א (Aleph) – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4136838

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW