Coronavirusul COVID-19 a declanșat o criză internațională fără precedent în perioada modernă. Granițe închise, oameni izolați la domiciliu, persoane decedate și spectrul unei crize economice din ce în ce mai evidente. Activitățile sportive nu au fost nici ele ocolite, așa că meciurile se joacă fără spectator, iar multe evenimente sportive au fost anulate sau urmează să fie anulate.
Într-o astfel de perioadă, doar sporturile virtuale oferite de multe case de pariuri online legale din România sunt o modalitate sigură de a te bucura de sport. Oamenii își iau tot felul de măsuri de prevenire a apariției și răspândirii virusului. Dieta corespunzătoare, vitamina C și interacțiune cât mai redusă cu mediul exterior. Au uitat, oare, că sportul ne ajută să avem un corp sănătos?
Cât de util este sportul împotriva bolilor și chiar a coronavirusului?
Un organism sănătos are șanse mai scăzute de a se îmbolnăvi. Mai mult decât atât, o persoană care face sport are șanse mai mari în lupta împotriva bolilor. Datele statistice indică un număr de 1 milion de decese înregistrate anual în Uniunea Europeană, ca urmare a inactivității fizice. 6 din 10 persoane cu vârsta de peste 15 ani nu fac sport la nivelul Uniunii.
1 din 4 persoane adulte, la nivel internațional, nu fac niciun fel de activitate sportivă. În întreaga lume, lipsa activității fizice echivalează cu un procent de până la 25% cancere la colon și sân, 27% din cazurile de diabet și 30% din cele legate de bolile cardiace. Coroborând aceste date cu cele legate de faptul că virusul COVID-19 are o rată foarte ridicată de deces la persoanele cu alte probleme de sănătate, ce putem înțelege? Sportul ne fortifică organismul și ne permite să ne păstrăm o stare de sănătate foarte bună.
Cum contracarează sportul efectele potențial distructive ale coronavirusului în organism?
Virusul COVID-19 își începe acțiunea distructivă asupra corpului cu plămânii. Atunci când faci sport, plămânii tăi se ajustează la o capacitate de efort mai mare. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea modului de respirație, ajutând organismul să se adapteze mai bine. Plămânii “învață” să gestioneze mai eficient aportul de oxigen și eliminarea dioxidului de carbon.
Următoarea zonă a corpului unde atacă COVID-19 este cea a intestinelor (a celui subțire). Și-n acest caz sportul ne ajută să ne îmbunătățim capacitatea de rezistență și eficiența sistemului digestiv. Exercițiile de aerobic sunt foarte eficiente în acest sens. Mai mult decât atât, ele pot fi făcute și acasă, ceea ce reduce la maxim riscul contractării coronavirusului.
În afara exercițiilor de aerobic, ciclismul și înotul ajută foarte mult organismul în privința eficientizării sistemului digestiv. Se întăresc mușchii abdominali și se intensifică procesul de irigare cu sânge a vaselor din această zonă. Tractul gastrointestinal se îmbunătățește, iar contracțiile intestinale sunt mai puternice, secretându-se mai multe enzime digestive.
Ficatul și rinichii sunt atacați de coronavirus, ceea ce creează multiple probleme întregului organism. Acestea sunt două dintre cele mai importante organe, așadar, avem nevoie ca ele să fie sănătoase și gata de luptă. Sportul ne ajută și aici, exercițiile fizice degrevând ficatul, de exemplu, de surplusul de grăsimi care se pot aduna în această zonă. Rinichii sunt ajutați de sport prin reducerea nivelului de stres oxidativ, a sensibilității nivelului de insulină și funcția endoteliului vascular.
Sistemul imunitar își crește nivelul de rezistență atunci când este sprijinit cu ajutorul exercițiilor fizice. Sportul contribuie la creșterea numărului de celule albe, care ajută în lupta împotriva infecțiilor. Mișcarea regulată este foarte folositoare organismului, pentru că ajută la asigurarea sănătății pe termen lung. Este în favoarea noastră să facem sport, nu doar pentru că ne ajută în situații specifice de posibile infecții, ci pentru că ajută la menținerea echilibrului întregului organism.
Efectuează orice fel de mișcare, nu doar exerciții fizice!
Chiar dacă nu faci sport în mod constant, atunci fă mișcare. De orice fel: de la aspiratul prin locuință și până la grădinărit. Dacă ești o persoană activă, atunci starea ta de sănătate o să fie la un nivel foarte bun. De exemplu, copiii trebuie încurajați să meargă pe bicicletă sau să facă sport alături de adulți. Atunci când mergi la serviciu cu mijloacele de transport în comun, coboară cu 1-2 stații mai devreme și mergi pe jos.
Activitățile fizice îi ajută pe copii prin creșterea capacității de concentrare. La adulți, crește nivelul de productivitate. Organizația Mondială a Sănătății și-a propus să reducă inactivitatea fizică cu 10% până în anul 2025. Depinde doar de noi să nu ajungem în situația ca bolile să ne doboare. Sportul reprezintă o armă eficientă și la îndemână oricui pentru a lupta împotriva oricărui tip de infecție. Cu siguranță că și coronavirusul nu o să îți poată face ceva atunci când ai un organism puternic și rezistent.