Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă au confirmat duminică reluarea traficului feroviar și rutier pe podul strategic-cheie ce leagă Crimeea de Rusia traversând strâmtoarea Kerci. ”Traficul feroviar de mărfuri și pasageri pe pod a fost restabilit în totalitate. Toate trenurile programate vor circula în totalitate”, a declarat presei vice-premierul rus Marat Khusnulin, preluat de ”Le Figaro”. ”Avem capacitățile tehnice pentru a realiza acest lucru”, a adăugat oficialul citat. Un operator de linie feroviară a anunțat duminică dimineață că două trenuri au plecat deja spre Moscova și Sankt Petersburg. Autoritățile din Crimeea au anunțat și ele că a fost reluată circulația automobilelor și a autobuzelor pe singura cale rutieră a podului rămasă intactă. Vice-premierul Khusnulin a confirmat de asemenea că cea de a doua cale va redeveni operațională ”într-un viitor apropiat” . Concluziile finale privind amploarea avariilor provocate de explozie și incendiu vor fi cunoscute la finele zilei de duminică, dar, din surse informate, agențiile de presă străine au aflat că ele s-ar ridica la circa 8 miliarde de euro. Bacurile urmau să-și reia activitatea pentru traversarea strâmtorii Kerci a camioanelor grele. ”Nu avem în perspectivă penurii”, a spus vicepremierul rus Marat Khusnulin. Agenția de presă TASS, preluată de ”Le Figaro”, a anunțat și ea că circulația feroviară pe Podul Crimeei a fost reluată în totalitate, dar cu întârzieri.
Trei morți
Imagini video difuzate pe rețelele de socializare au arătat sâmbătă și duminică amploarea puternicei explozii ce s-a produs în momentul în care mai multe vehicule circulau pe pod, între care și un camion pe care autoritățile ruse îl suspectează că se află la originea deflagrației. Pe alte imagini este vizibil un convoi de vagoane-cisternă în flăcări pe partea feroviară a podului și una din cele două căi rutiere prăbușită. Potrivit anchetatorilor, atacul survenit sâmbătă dimineață în zori s-a soldat cu trei morți: șoferul camionului și alte două persoane – un bărbat și o femeie – care circulau într-un automobil în apropierea deflagrației, corpurile lor fiind recuperate din apà. Comitetul de anchetă a a stabilit identitatea proprietarului camionului- capacana, respectiv un locuitor al regiunii Krasnodar, în sudul Rusiei. Investigațiile sunt în continuare în curs de desfășurare. Un analist de la RFI subliniază că, dacă Ucraina se va dovedi că se află la originea exploziei și a incendiului pe Podul Crimeei, fiind vorba de o infrastructură crucială, situată foarte departe de linia frontului, atunci se poate spune că este o grea lovitură dată Moscovei.
”Natură teroristă”
”Crimeea, Podul Crimeei, totul este ilegal și trebuie distrus, tot ce s-a furat trebuie returnat Ucrainei” a fost primul comentariu sâmbătă dimineață al consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak. Într-un comunicat difuzat sâmbătă de președinția ucraineană, explozia a fost atribuită luptei interne între serviciul secret rus FSB și armata rusă. ”De precizat că vehiculul care a explodat, a spus Podoliak, a intrat pe pod dinspre partea rusă… Trebuie, deci, ca în Rusia să fie căutat răspunsul, toate datele indicând clar că este vorba de o pistă rusă”.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a considerat însă că reacțiile Kievului arată ”natura teroristă” a autorităților ucrainene. Armata rusă s-a grăbit duminică să dea asigurări că aprovizionarea trupelor ce luptă în sudul Ucrainei, pe frontul de la Herson, nu este în pericol. ”Aprovizionarea se efectuează în manieră completă și continuă prin culoarul terestru și parțial pe cale maritimă”. Liderul peninsulei Crimeea, Serghei Aksionov, evident fără prea mare convingere, a afirmat că Crimeea dispune de rezerve de carburanți pentru o lună, iar cele de alimente, pentru două luni.