POIM: declarații de cheltuieli pentru rambursarea a 141 milioane euro de către Comisia Europeană

Miercuri, 8 Septembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, declarații de cheltuieli în valoare totală de 821 milioane lei, echivalentul a aprox. 166 milioane euro , astfel:
 
– o declarație de cheltuieli cu valoarea totală eligibilă de 614 milioane lei, echivalentul a aprox. 124 milioane euro (din care fonduri provenite din Fondul de Coeziune plătite în cuantum de 521 milioane lei).
– o declarație de cheltuieli cu valoarea totală eligibilă de 207 milioane lei echivalentul a aprox. 42 milioane euro (din care fonduri FEDR plătite în cuantum de 176 milioane lei.)
Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor de infrastructură mare, derulate de beneficiarii POIM pentru luna august 2021.
 
Cele mai semnificative rambursări au vizat infrastructură de transport, cu proiecte precum:
– Reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulația trenurilor cu viteza max. de 160 km/h, tronsonul 2 km. 614-Gurasada și tronsonul 3 Gurasada-Simeria, pentru care s-au rambursat aprox. 168 milioane lei;
-Infrastructura integrată pentru zona orbitală a Municipiului București, pentru care s-au rambursat aprox. 96 milioane lei;
-Drum expres Craiova-Pitești, pentru care s-au rambursat aprox. 47 milioane lei.
Rambursări importante au fost operate și pentru infrastructura de mediu, astfel:
– Viziune 2020, pentru care s-au rambursat aprox.110 milioane lei;
– Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020), pentru care s-au rambursat aprox.31 milioane lei;
– Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II, pentru care s-au rambursat aprox.28 milioane lei.
Această etapă este ultima și cea mai importantă în finalizarea procesului de rambursare a fondurilor europene, declarațiile de cheltuieli transmise astăzi reflectând, practic, investițiile realizate cu sprijinul Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru îmbunătățirea condițiilor de transport și mediu pentru cetățeni, a declarat secretarul de stat Cristian Roman.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel național în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele, având o alocare de 9,12 miliarde euro fonduri UE.
 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW