Polonia: Președintele Andrzej Duda a exprimat veto-ul său în privința controversatei legi a presei

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a respins textul controversatei legi care prevede împiedicarea oricărei întreprinderi ce nu face parte din spațiul economic european să dețină parte majoritară în media poloneză. Este vorba de o lege prin care guvernul de dreapta de la Varșovia vizează de fapt canalul independent TVN24 controlat de grupul american Discovery. «Exprim veto-ul meu», a declarat președintele Duda într-un anunţ televizat ce a urmat unor critici severe americane și europene.

Sunt vizate Statele Unite și Rusia

Textul legii amintite, adoptat de parlamentul polonez la 17 decembrie la inițiativa partidului populist PiS (Lege și Justiție) actualmente la putere, avea drept scop clar împiedicarea oricăror întreprinderi din afară Spațiului economic european(EEE) ce include cele 27 state membre ale Uniunii Europene plus Liechtenstein, Islanda și Norvegia să dețină majoritatea participării la întreprinderi de presă din media poloneză. Astfel, Discovery ar fi obligat să- și vândă participarea la canalul TVN24, una dintre cele mai mari rețele de televiziune private din Polonia. Este însă bine cunoscut faptul că programele de știri ale acestui post de televiziune conține adeseori informații critice la adresa conservatorilor la putere.Guvernul susține însă că legea amintită a avut drept scop protejarea peisajului mediatic polonez împotriva unor potențiali actori ostili inclusiv din Rusia. Președintele Duda și-a susținut atitudinea, spunând că legea în discuție nu trebuie să pună în cauza investițiile existente și nici nu trebuie să meargă împotriva acordurilor internaționale.»Nu avem nevoie de un nou conflict, de o nouă problema, avem deja destule probleme», a spus Duda.

«Riscuri grave pentru pluralism»

Așa cum se știe, președintele Duda are sprijinul PiS, partidul la putere, dar a avut divergente într-o serie de puncte cu liderii acestui partid, inclusiv în chestiuni legate de atitudinea față de Bruxelles, față de unele poziții ale Uniunii Europene. În cazul acestei legi privind presă, însărcinatul cu afaceri american la Varșovia, Bix Aliu, i-a cerut președintelui polonez să o blocheze, subliniind că Washingtonul este «extrem de decepționat» de o astfel de inițiativa a guvernului polonez. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că această lege implică «grave riscuri pentru libertatea și pluralismul Media în Polonia». Mii de persoane au manifestat la 19 decembrie împotriva legii respective, purtând drapele ale Uniunii Europene și panouri cu sloganuri în apărarea libertății presei.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW