Filiala britanică a grupului european de armament MBDA va furniza Poloniei rachete antiaeriene în valoare de circa 1,9 miliarde de lire starline (2,4 miliarde de dolari), a anunțat agenția poloneză de armamente (AU), citată de cotidianul francez «Le Figaro». Grupul MBDA declara că este vorba de ”cel mai mare program de achiziții de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune din Europa”, în cadrul NATO. Guvernul Poloniei, una dintre țările membre ale Uniunii Europene cele mai fervente susținătoare ale Ucrainei grav lovită de agresiunea rusă, a estimat că acordul privind noile achiziții militare va duce la întărirea considerabilă a apărării sale antiaeriene. Agenția de armament a precizat că MBDA-UK va furniza Poloniei 44 lansatoare și mai multe sute de rachete CAMM, plus echipamente asociate. Valoarea comenzii este de circa 1,9 miliarde lire sterline și livrările vor fi efectuate între 2025 și 2029. Lansatoarele și rachetele vor alimenta 22 baterii în cadrul programului militar Pilica+ de apărare antiaeriană cu o rază de bătaie de până la 25 kilometri.
Teamă de o agresiune rusă
Primul ministru britanic Rishi Sunak a calificat acordul de mai sus drept contribuție la o ”importantă întărire a securității euro-atlantice”. Este deja desfășurat în Polonia, împreună cu armata britanică, ”pentru protejarea spațiului său aerian, în fața riscurilor pe care le implică invazia rusă din Ucraina declanșată anul trecut”, a declarat oficial guvernul britanic, cu sublinierea că acordul va asigura 500 locuri de muncă, contribuind astfel la creșterea economică și la asigurarea unor infrastructuri de apărare esențiale pentru Polonia. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a subliniat într-un mesaj pe Twitter, citat de «Le Figaro», că acordul mai sus menționat va întări considerabil capacitatea de apărare aeriană a Poloniei.
Polonia, vecină imediată a Ucrainei și Rusiei, se teme că va fi o viitoare țintă a Kremlinului. Potrivit unui raport al NATO, Polonia a consacrat apărării anul trecut peste 2,4% din PIB, devenind a treia țară din Alianța Atlantică în privința dimensiunii angajării de cheltuieli în svopul înarmării, după Grecia (cu 3,76% din PIB) și Statele Unite (cu 3,47% din PIB). Anul acesta, cheltuielile în scopul înarmării vor ajunge în Polonia la 3% din PIB. «Le Figaro» remarcă faptul că, după câțiva ani de relativă stagnare, Polonia a semnat recent mai multe contracte militare importante cu Statele Unite și Coreea de Sud. Potrivit contractelor cu americanii, Varșovia va achiziționa 32 avioane de luptă F-35, 366 tancuri Abrams și sisteme antirachetă Patriot. Contractul cu Seulul prevede achiziționarea a 1000 tanchri K2, aproape 700 automotoare obuziere, 50 avioane de luptă FA-50 și 288 lansatoare de rachete multiple K239. Varșovia a semnat de asemenea un contract cu Turcia pentru obținerea de drone Bayraktar.