Polonia: Sub focul criticilor, președintele Dietei a demisionat

Președintele conservator al camerei inferioare a parlamentului polonez, Marek Kuchcinski, și-a anunțat joi, într-o conferință de presă, demisia. El s-a aflat în ultimele săptămâni sub focul unei avalanșe de critici pentru abuz de putere. Concret, pentru utilizarea avioanelor guvernamentale în scopuri personale. Într-o conferință de presă, alături de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului la putere, PiS, Marek Kuchcinski a susținut că nu a încălcat nici o lege. Dar, cu două luni înaintea alegerilor legislative, rămânerea sa în înalta funcție de stat pune în situație delicată partidul la putere.

Potrivit opoziției, dar și unei părți a presei poloneze citată de RFI și Reuters, au fost făcute publice documente conform cărora Kuchcinski (63 ani), al doilea personaj în stat, a utilizat avioane guvernamentale, elicoptere și avioane militare de cel puțin o sută de ori în perioada martie 2018-mai 2019.

Zboruri în weekend

Documentele date publicității mai arată că, în cele mai multe ocazii când a folosit avioanele guvernamentale, Kuchcinski a fost acompaniat de membri ai familiei sale, de prieteni și colegi de partid. Majoritatea unor astfel zboruri au avut loc în zile de weekend, între Varșovia și regiunea sa de origine, Rzeszow. În momentul apariției primelor informații privindu-l pe președintele Dietei, acesta s-a limitat la prezentarea de scuze față «de cei ce s-au simțit ofensați», precizând că numărul mare de zboruri a fost determinat de activitatea sa politică în calitate de lider al parlamentului și de deputat din partea regiunii amintite. A recunoscut că, într-un caz, la bordul unui avion al guvernului s-a aflat doar soția sa. Pentru a compensa prețul zborului, Kuchinski a anunţat că va văraă 28.000 zloți (6.500 euro) într-un fond pentru modernizarea armatei. Anterior, domnia sa a plătit 15.000 de zloți unor organizații caritative pentru plata zborurilor în care s-au aflat și membri ai familiei sale. Sume considerate de opoziție insuficiente față de modul abuziv în care a folosit în scopuri personale utilități publice. «Liderul parlamentului nu a violat nicio lege», a sărit în ajutorul colaboratorului sau apropiat însuși Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului PiS, favorit la legislativele din 13 octombrie, dar preocupat de un posibil impact negativ al cazului Kuchinski.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW