7.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

Post-Brexit: negocierile între Londra și Bruxelles bat pasul pe loc

Săptămâna trecută a avut loc la Londra o nouă rundă a negocierilor – a șaptea – vizând realizarea unui acord care să guverneze relațiile comerciale viitoare între Uniunea Europeană și Regatul Unit plecat din Uniune. Rezultatul: o nouă decepție. Cele două părți au eșuat din nou să se pună de acord asupra dosarelor care blochează realizarea de progrese la interminabilele discuții.

Michel Barnier, negociatorul șef european, s-a declarat “decepționat și preocupat” de mersul negocierilor cu Londra, apreciind “puțin probabilă” ajungerea totuși la un acord post-Brexit.

Londra, ca întotdeauna, a aruncat întreaga răspundere pentru lipsa de progrese la negocieri asupra Bruxellesului, care ar face “inutil dificile” discuțiile.

În conferința sa de presă la Bruxelles, Michel Barnier a spus: “Cei care așteptaseră o accelerare a negocierilor la runda de la Londra vor fi decepționați”, reamintind că timpul trece și până la finele lunii octombrie ar trebui realizat un acord care, după ratificări, ar urma să înceapă a fi aplicat la 1 ianuarie 2021. Barnier a reamintit că blocajul în negocieri continuă să fie provocat de pozițiile total diferite ale celor două părţi în două dosare “explozive”: cel privind o concurență echitabilă și cel referitor la pescuit. În lipsa unui acord înainte de 31 decembrie, a avertizat Barnier, “nu va exista acces pe piața unică europeană în regim à la carte” și singurele reguli ce vor fi aplicate vor fi cele ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) – cu taxe vamale mari și controale vamale severe – practicate de UE cu toți partenerii din OMC și cu consecințele economice deja resimțite ca urmare a crizei provocate de pandemia Covid-19.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW