Potrivit dnei Theresa May, la negocierea Brexit s-ar fi ajuns la un acord privind relațiile viitoare cu Uniunea Europeană

Premierul britanic, anunță «Financial Times», ar fi informat joi seară membrii guvernului că obstacolele legate de frontiera irlandeză ar fi fost depășite și că este iminentă definitivarea unui acord post-Brexit cu Bruxellesul.

«Primul-ministru nu convoacă niciodată cabinetul său la ore târzii pentru a-l ține la curent cu probleme de guvernare, nu este stilul său și am sentimentul că acordul post-Brexit a fost deja realizat», a declarat, sub anonimat, un oficial britanic ziarului «Financial Times».

Obstacolul irlandez ar fi fost depășit

Potrivit cotidianului mai sus menționat, Theresa May le-ar fi comunicat miniștrilor britanici competenți în dosarul Brexit că obstacolele legate de frontiera ce separă Irlanda de Nord de Republica Irlandeză sunt pe punctul de a fi depășite și că ea se pregătește să accepte propunerea Bruxelles-ului privind «clauza de salvgardare», pentru a se evita revenirea la o frontieră «dură». Această clauză prevede ca Irlanda de Nord să rămână temporar – fără un termen fix – în piața unică europeană, iar între teritoriul său și restul Regatului Unit vor fi efectuate totuși controale asupra mărfurilor. Este o soluție cu care în mod cert nu este de acord partidul unionist nord-irlandez DUP. Acesta a avertizat deja că s-ar putea asocia la o moțiune de cenzură în cazul în care dna May va depăși «această linie roșie». «Financial Times», citând sursa informațiilor de mai sus, spune că un acord de genul celui pe care dna May l-a evocat la reuniunea de joi seară cu membri ai cabinetului său pune în pericol supraviețuirea actualului guvern. S-a aflat deja că doi miniștri eurosceptici, respectiv Andrea Leadsom, în competența căreia se află relațiile cu Camera Comunelor, și Esther McVey, secretar de stat la Ministerul Muncii, nu au primit invitație la reuniunea de joi seară și că ar fi pe punctul de a demisiona.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW