7.6 C
București
joi, 15 aprilie

Prefectura Capitalei a publicat Ghidul de bune practici privind măsurile anti-COVID-19 care se aplică în magazine

Elena Stanciu (b1.ro)

Prefectura Municipiului București a publicat joi un așa-numit ”Ghid de bune practici” care conține măsurile care trebuie să fie aplicate în magazine pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Este vorba despre reguli menite să ducă la evitarea aglomerărilor din spațiile comerciale.

La discuțiile cu prefectul Capitalei au participat reprezentanți ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, Asociaţiei Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, Organizației Patronale a Retailerilor din România, Asociației Investitorilor de Real Estate din România și ai primăriilor de sector. Cu toții au ajuns la concluzia că este nevoie ca cetățenii să fie informați cu privire la regulile care se aplică în magazine.

Toate părţile au stabilit prin consens următoarele acţiuni ca fiind bune practici la nivelul comercianţilor:

1. Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui afiş în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin. Afişul trebuie să fie cel puţin de mărime A4 şi caracterele să fie suficient de mari pentru a fi vizibile de la distanţă. Este propus următorul text:

«Pentru a putea respecta regula distanţării fizice, în acest magazin pot fi prezenţi simultan …. clienţi».

2. Modul de calcul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max. 7 m.p. – client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket sau prin raportare la obligaţia asigurării distanţării de 2 m între clienţi pentru magazinele mici şi mijlocii.

3. Fiecare magazin va trebui să dispună măsurile necesare pentru a evita aglomerarea. Măsurile dispuse sunt la alegerea fiecărui operator economic, acesta putând să evalueze concret situaţia şi să decidă. Printre măsurile sugerate sunt: (*) limitarea numărului de coşuri sau cărucioare disponibile la numărul maxim de clienţi care pot fi simultan în magazin, (**) asigurarea contorizării electronice sau (***) asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc pe care operatorul economic îl consideră eficient şi potrivit situaţiei proprii.

4. La atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii”, se arată în mesajul Instituției Prefectului Municipiului București.

Ghidul de bune practici va fi adus la cunoştinţa tuturor operatorilor economici, mai informează reprezentanții Prefecturii Capitalei.
Potrivit celui mai recent raport al Grupului de Comunicare Strategică, în București, rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns la 6,81 la mia de locuitori, în ultimul interval de 24 de ore fiind confirmate 865 de îmbolnăviri în Capitală.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW