Până acum, presa rusă nu rata nicio ocazie pentru a repeta poziția oficială a Kremlinului: cum că sancțiunile occidentale contra Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei ar afecta mai mult economiile occidentale decât pe cea a Rusiei. La forumuri economice cu antreprenorii, președintele rus evoca cu insistență reziliența economiei ruse și susținea că sancțiunile ”fac mai mult rău Occidentului decât Rusiei”.
Iată că în discursul lui Vladimir Putin intervine o schimbare radicală de ton: pentru prima oară, miercuri 29 martie, în cadrul unei ședințe a guvernului, retransmisă la posturile de televiziune ruse, el recunoaște că sancțiunile occidentale au și vor avea un impact negativ important, pe termen mediu și lung, asupra economiei Rusiei. ”Dumneavoastră, s-a adresat el miniștrilor, va trebui să acționați rapid, fără birocrație și fără întârzieri inutile… Căci restricțiile nelegitime impuse economiei ruse pot, pe termen mediu, să aibă un impact negativ asupra ei. De aceea, noi trebuie să asigurăm o creștere durabilă a cererii interne”, a subliniat Putin.
Experți ruși reamintesc însă că președintele rus, la începutul conflictului din Ucraina, a suspendat ”amortizorii” și a intrat în resursele bugetare, acordând o ploaie de diverse alocații, începând cu șomajul parțial atunci când uzinele își vedeau proprietarii occidentali părăsind Rusia. Unii indicatori rămân buni, recunoaște președintele în intervenția sa: șomajul este la nivelul său cel mai scăzut, de 3,6%, iar inflația pare a fi stăpânită. Dacă anul trecut ea galopa către plus 20%, în martie anul acesta mergea către sub 4% în ritm lunar.
Nu este lipsit de importanță faptul că, paralel cu presiunile occidentale, sunt țări precum Turcia sau Kazahstan (și nu sunt singurele…) care nu aplică sancțiunile și primesc mesaje repetate, mai ales din partea americanilor, să nu mai ajute Moscova, să o ocolească. Ori, aceste două țări menționate și-au văzut comerțul bilateral cu Rusia explodând în 2022.
Vine China în ajutor?
Putin, spun surse informate, a cerut guvernului și responsabililor din domeniul economic să asigure lansarea de noi proiecte în industria manufacturieră, în special în producerea de echipamente de înaltă tehnologie, sector lovit de plecarea a numeroși specialiști ruși în străinătate. ”Sistemul nostru financiar”, a mai spus președintele rus, ”trebuie să joace un rol important pentru a răspunde nevoilor exportatorilor. Va trebui să înlocuim întreprinderile occidentale care activau în acest domeniu”. Comentatori ai presei franceze remarcă faptul că Vladimir Putin intervine cu toate aceste idei noi la scurt timp după vizita la Moscova a lui Xi Jinping, prilej cu care s-au angajat să-și ”aprofundeze” relațiile economice bilaterale. Numeroși observatori au interpretat acest angajament ca un semn al creșterii dependenței Rusiei de Beijing, a cărui economie captează exact eporturile de gaze și petrol sancționate de Occident. Dacă aceste noi debușee au permis Rusiei să compenseze piețele europene pierdute, dependența ei de ”greii” asiatici permite Chinei și Indiei să dețină o poziție de forță și să negocieze prețuri mai scăzute.
Reamintim de asemenea discursul lui Putin în Adunarea federală, la finele lunii februarie, în care i-a chemat pe oligarhii ruși să-și readucă fondurile în Rusia pentru a susține economia națională lovită de sancțiunile occidentale.