Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, astăzi, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent (lista completă mai jos).
Printre câștigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România:
Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca
Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.
Biserica Săsească din Alma Vii
Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie și meșteșug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.
Câștigătorii au fost selectați deJuriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.
Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a afirmat: „Patrimoniul nostru cultural este bogăția noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul și viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile și în viața noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenență și de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidențiază rolul crucial al proiectelor exemplare și al persoanelor dedicate conservării și promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an pentru realizările lor excepționale.”
Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și Președintele Europa Nostra, a declarat: „Felicit din toată inima câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea binemeritată. Prin onorarea acestor proiecte creative fantastice, demonstrăm, de asemenea, angajamentul nostru deosebit față de protejarea patrimoniului cultural comun, care este vital pentru construirea unei Europe mai unite, mai durabile și mai frumoase. Fie ca exemplele lor inspiraționale să fie urmate de mulți cetățeni – profesioniști, voluntari și iubitori ai patrimoniului – organizații publice și companii private de pe continentul nostru și nu numai.”
Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024,pe 7 octombrie, la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, România, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câștigător va primi suma de 10.000 de euro.
Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.
Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.
Biserica Sfântul Mihail , Cluj-Napoca, ROMÂNIA
Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, România, a intrat într-un amplu proces de restaurare în perioada 2016-2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și de reabilitarea fațadei, proiectul a cuprins, de asemenea, reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne. Proiectul a fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, al Guvernului Ungariei, al Bethlen Gábor Management de Fonduri din Ungaria, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Cluj-Napoca, al Asociației Treasured Cluj și al multor donatori privați.
Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Are o importanță imensă la scară locală, regională și națională, fiind recunoscută ca un reper național și o icoană a patrimoniului bogat al Transilvaniei. Legăturile sale adânc înrădăcinate cu regalitatea și cu figuri istorice esențiale evidențiază evoluția Clujului de-a lungul secolelor.
Trecerea timpului și mai multe dezastre naturale i-au afectat măreția. Acest proiect cuprinzător a fost inițiat pentru a stopa acest declin și pentru a restabili Biserica Sfântul Mihail ca destinație turistică cheie.
Cel mai inovator aspect al restaurării este reprezentat de metodele de consolidare structurală, care utilizează structuri din oțel pentru a spori siguranța la cutremur. Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserția de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate. Explorările arheologice efectuate în timpul renovării au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă, îmbogățind povestea bisericii.
O etapă importantă a fost deschiderea turnului bisericii pentru public, permițând o priveliște frumoasă asupra orașului Cluj-Napoca.
Proiectul a implicat tinerii și membrii comunității locale prin programe educaționale și tururi ghidate, în timp ce atelierele și evenimentele au oferit oportunități de învățare practică despre tehnicile de restaurare și despre semnificația istorică a bisericii.
Blocajul COVID-19 a impus dificultăți neașteptate, de la perturbări logistice la lipsa forței de muncă. Prin urmare, biserica revitalizată nu este doar un far al bogatului patrimoniu al orașului Cluj-Napoca, ci și o mărturie a angajamentului Europei de a-și păstra istoria ilustră, chiar și în fața provocărilor moderne, cum ar fi pandemia COVID.
„Restaurarea Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca reprezintă o intervenție structurală remarcabil de sensibilă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe, în special cele reprezentate de amplasarea sa într-o zonă activă de cutremur. Soluțiile pentru restaurarea acoperișului baroc rarisim sunt foarte potrivite, datorită echipei coezive și interdisciplinare implicate. Acest proiect este un exemplu de primă mână pentru proiectele finanțate de UE în regiune, fiind în concordanță cu principiile de calitate pentru intervențiile finanțate de UE cu impact potențial asupra patrimoniului cultural„, a apreciat juriul premiilor.
„Angajamentul de a disemina rezultatele proiectului și de a se implica în comunitate este lăudabil. Această dedicare, împreună cu importanța bisericii pentru comunitatea locală, este exemplificată prin cofinanțarea proiectului”, a adăugat juriul.
Câțiva dintre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024 la cele cinci categorii:
Conservare & Reutilizare Adaptivă
Clădirea Royale Belge, Bruxelles, BELGIA
Această clădire modernistă, finalizată în 1970 ca sediu al companiei de asigurări Royale Belge, încorporează în prezent o combinație de utilizări, inclusiv săli de conferințe, birouri, spații de lucru, un club de sănătate și un hotel. Proiectul său de reabilitare este de o amploare și o calitate remarcabile și prezintă un angajament puternic față de sustenabilitate.
Conacul Schulenburg, Gera, GERMANIA
Conacul Schulenburg a fost construit în 1914 de Henry van de Velde. Proiectul său de restaurare reprezintă un exemplu strălucit de conservare a arhitecturii secolului XX. Ambițios și cuprinzător, proiectul a luat în considerare cu meticulozitate materialele și a menținut coerența cu estetica clădirii, cuprinzând interioarele, mobilierul și grădina.
Mina istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA
Acesta este un proiect unic de renovare pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, care a fost fondată în 1792. Datorită eforturilor comune ale foștilor mineri, ale orașului Rybnik, ale statului polonez și ale fondurilor UE, complexul a fost salvat și adaptat la noi funcții de centru cultural și de recreere. Acesta servește drept exemplu de inspirație pentru alte mine de cărbune din Europa care se vor confrunta cu închiderea.
Biserica săsească din Alma Vii, ROMÂNIA
Acest proiect a restaurat un punct de reper cultural care simbolizează secole de istorie și măiestrie în satul pitoresc Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu numai că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a și responsabilizat comunitatea locală și a încurajat dezvoltarea durabilă a turismului.
Biserica Sfântul Mihail, Cluj-Napoca, ROMÂNIA
Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica a pornit într-o amplă călătorie de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și revigorări ale fațadei, proiectul a cuprins, de asemenea, reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne.
Puțuri de zăpadă, Sierra Espuña, SPANIA
Datând din secolul al XVI-lea, aceste fântâni au servit ca fabrici de gheață, stocând zăpada de iarnă pentru producția de gheață de vară. Două dintre cele mai importante fântâni de zăpadă din Sierra Espuña au fost restaurate în întregime, ca parte a unui efort mai amplu de conservare a bogatei lor moșteniri culturale pentru generațiile viitoare.