Sâmbătă, președintele brazilian Lula da Silva s-a aflat într-o vizită în Portugalia, având drept obiectiv reînnoirea relațiilor cu fosta putere colonială. Ceea ce a remarcat presa europeană a fost faptul că între Lula și omologul său portughez Marcelo Rebelo de Sousa există o deosebire radicală de poziții privind războiul din Ucraina. Dar, în ciuda controversei provocate de recentele sale critici la adresa occidentalilor Lula, liderul brazilian în vârstă de 77 ani, a ales, în plin continent european solidar cu lupta ucrainenilor contra agresiunii ruse, să reafirme poziția-i cunoscută încă de la vizita în China, de a nu acorda ajutor militar Ucrainei, dar de a participa la găsirea unei ”soluții negociate” între Kiev și Moscova.
”În timp ce guvernul meu condamnă violarea integrității teritoriale a Ucrainei, a declarat Lula da Silva presei după întâlnirea cu președintele portughez, noi apărăm o soluție politică la acest conflict… Noi avem nevoie urgentă de un grup de țări care să se așeze la masa tratativelor, atât cu Ucraina cât și cu Rusia”. În opinia președintelui brazilian, ”drumul către o pace justă și durabilă presupune acordarea unei priorități tocmai acestei căi a negocierii”.
Lula, care a mai condus Brazilia în perioada 2003-2010, prin vizitele pe care le face și prin declarațiile sale publice arată că dorește să repună Brazilia în centrul geopoliticii mondiale și încearcă, de la începutul actualului nou mandat de președinte, să joace un rol de echilibrist în complexitatea actuală a situației de pe arena mondială.
Poziția portugheză, exprimată de președintele Marcelo Rebelo de Sousa, este însă total diferită: ”el înțelege că un eventual drum către pace presupune în prealabil dreptul Ucrainei de a reacționa la invazie”. El a vizitat recent China, primul partener comercial al Braziliei. În februarie a făcut o vizită la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden. Lula a reușit să suscite o vie polemică afirmând la Beijing că Statele Unite trebuie să înceteze a încuraja războiul din Ucraina și că Uniunea Europeană trebuie ”să înceapă a vorbi despre pace”.
Declarații dur criticate de Washington, care l-a acuzat pe Lula că ”se face ecoul propagandei ruse și chineze”. Și încă o informație realmente surprinzătoare pentru specialiștii în dosarul demersurilor Rusiei în America latină: Primit săptămâna trecută la Brasilia, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov ”i-a mulțumit” președintelui Lula pentru contribuția sa la căutarea unei soluții pentru conflictul din Ucraina și pentru ”excelenta înțelegere a genezei actualei situații din această țară”.
De remarcat de asemenea faptul că, invitat la Kiev pentru a înțelege cauzele reale și esența războiului, șeful statului brazilian a anunțat, de la Lisabona, că-l va trimite la Kiev pe principalul său consilier de politică externă, Celso Amorim, pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski.
Ghini ar fi … c’acu’, sa nu-l mai votam pre perdant / cum Mircea cel Batran pi vremuri – votandu-l pi oponentul lu’ Baiazid-Fulgerul !