Președintele CE, Jean Claude Juncker, va susține un discurs la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, va susține marți un discurs la summitul Inițiativei celor Trei Mări, eveniment la care vor mai participa nouă președinți de stat, doi șefi de parlamente, un prim-ministru, un ministru de Externe, dar și Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.


”Președintele Juncker va susține un discurs în cadrul sesiunii plenare a summitului, intitulată <O inițiativă care oferă soluții – proiecte-cheie de interconectare în domeniile energie, transporturi și digital. Inițiativa celor Trei Mări, catalizator pentru coeziunea și convergența UE și pentru consolidarea legăturii transatlantice>, marți, 18 septembrie. Comisarul european Corina Crețu îl va însoți pe Președinte și va participa la Forumul pentru afaceri, organizat cu ocazia summitului”, a informat Comisia Europeană.
Președintele României, Klaus Iohannis, va deschide Forumul de Afaceri luni, 17 septembrie a.c., și ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Președintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, și de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu.În seara zilei de 17 septembrie, Președintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne și a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.
Marți, 18 septembrie a.c., va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, președintele României va susține declaraţii de presă, alături de președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.
Reprezentarea statelor participante la Summitul de la București va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezența anunțată a nouă președinți de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe.
”Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Inițiativei, Comisia Europeană, prin Președintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, și al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum și instituțiile financiare europene și internaționale, prin Președinții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, și al Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului”, se precizează în comunicatul Președinției.
Summitul are ca scop realizarea unor progrese concrete pentru creșterea interconectivității, în regiune, în trei domenii principale – energie, transporturi și digital. În acest sens, reprezentanții statelor membre UE participante, situate între Marea Neagră, Baltică și Adriatică, precum și invitații lor vor discuta despre modalități concrete pentru dezvoltarea conectivității în regiune, creșterea nivelului de convergență, coeziune și unitate europeană, și totodată despre consolidarea relațiilor transatlantice. Inițiativa celor Trei Mări (3SI) este o platformă politică flexibilă lansată în 2015, care include cele 12 state membre UE aflate între Marea Adriatică, Baltică și Neagră: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW